KRIEVIJAS KRAHU RIETUMI UZTICĒJUŠI SADISTAM PUTINAM

“Radio Svoboda” saruna ar publicistu Aleksandru Ņevzorovu


Radio Svoboda: Šonedēļ kārtējo reizi tika veikti raķešu un bumbu triecieni pa Ukrainas kritisko infrastruktūru – pa Ukrainas pilsētām un ciematiem. Atkal bojā gāja cilvēki. Vai ir notikusi Putina galējā kronēšana par cilvēkēdāju? Pēc visa tā, kas ir noticis šonedēļ, kā arī pirms tam, – ir miruši desmitiem tūkstoši cilvēku, ja ne vairāk. Vai tomēr Putins ir nežēlīgs politiķis, kurš aizstāv savas valsts intereses tā, kā var?

Aleksandrs Ņevzorovs: Saprotiet, cietsirdīgs politiķis ir kompliments. Kad sakām “sadists, nepieskaitāms sadists”, mēs iegūstam daudz precīzāku atainojumu – daudz nežēlīgāku un spilgtāku. Skaidrs, ka cilvēkam, kurš spējīgs īstenot šādu karu, sāpes un bēdas ir svešas. Viņam nav spēja līdzpārdzīvot un nožēlot. Viņš nesaprot, ko dara. Visticamāk, viņš domā, ka dzīvo savās vēsturiskajās grāmatās, kur karavīri ir tikai burti tekstā, skaitļu virknējums vai skaistas bildītes. Viņa karavīri visi ir tur. Viņš ir vienkārši nepieskaitāms cilvēks. Vienkārši traks! Es par to tagad varu runāt nekautrējoties. Ciešanas, kuras viņš radījis un turpina raisīt, man dod tādas tiesības. Krievija ar triecieniem pa infrastruktūru tikai apliecina debilu karavīru armijas statusu, kas bezjēdzīgi, bez kāda rezultāta sit kādu tikai tāpēc, lai iznīcinātu, pieķēzītu, nogalinātu. Nekādas militāras jēgas visos šajos triecienos nav. Tā saucamās morāles nav, un tas tikai apvieno un stiprina ukraiņus.Doma, ka šāda taktika iekvēlinās ukraiņu tautu un tā bruks virsū Zeļenskim, pieprasot pārrunas, ir absurda. Nekā nebija! Ukraiņi izturēs visu – tie ir cīnītāji, kuri spējīgi uz visu. Krievijai vēl nekad nav bijis tik briesmīgs pretinieks, kurš, atklāti sakot, to arī apglabās.

Radio Svoboda: Sakiet, vai šajā gadījumā Vladimirs Putins ir pelnījis Osama bin Ladena slavu un likteni? Amerikāņi par Osama bin Ladena galvu izsludināja desmitiem miljonu lielu atlīdzību. Vai varbūt pagaidām vēl Putins nav mērķis Nr.1?

Aleksandrs Ņevzorovs: Putins diemžēl nav mērķis Nr.1, bet citu iemeslu dēļ. Protams, Baidens (Amerika), atsevišķi Izraēlas un Eiropas specdienesti varētu atrisināt jautājumu ar Putinu 5–7 stundu laikā. Viss. No spēles laukuma noņemtu galveno figūru, un karš beigtos, bet, manuprāt, viņi to nevēlas. Viņi saprot, ka neviens, izņemot Putinu, nav spējīgs novest Krieviju līdz galīgam kraham, līdz galējam sairumam. Tas atbrīvos viņus no nepieciešamības pielietot kaut arī konvenciālos, bet tomēr ieročus. Putins visu izdarīs pats. Viņš ir tik ļoti netalantīgs, viņš ir tik nespējīgs redzēt savas rīcības sekas, viņš ir tik sadistisks, ka Krievijas sagraušanu nolēma uzticēt tieši viņam. Tikai tādēļ viņš joprojām ir dzīvs, kaut arī bin Ladens salīdzinājumā ar Putinu ir kā maza, kautrīga meitenīte ar rozā bantītēm.

Radio Svoboda: Putina politika Ukrainā ir skaidra: valsts iznīcināšana ar visiem tās iedzīvotājiem – jūs to jau iepriekš pieminējāt. Tieši ar to pašu nodarbojās labi zināmais Ādolfs Hitlers. Tomēr līdzās reihsfīreram vienmēr bija tādi spilgti fanātiķi kā Gērings, Gēbelss un Bormans. Ko jūs varētu nosaukt par antrapofāgiem[1] līdzās Putinam? Vai varbūt viņš ir vientuļš savā naidā pret cilvēkiem un nevienam neatdos savu vietu uz pjedestāla?

Aleksandrs Ņevzorovs: Grūti atbildēt. Kāpēc? Tāpēc, ka visi šie cilvēki, kas viņam ir apkārt, kā mēs redzējām un pastāvīgi varam to novērot, ir pilni ar mežonīgām bailēm. Cik ļoti viņi paši ir cilvēkēdāji, cik ļoti viņi paši ir sadisti, neprāši – mēs nezinām. Mēs to nezinām. Patiesībā šāda problēma ir ar visu Krieviju kopumā. Mēs nesaprotam šobrīd, cik liela Krievijas sabiedrības daļa ir tikusi pakļauta spēcīgai un neārstējamai apstrādei ar propagandu. Būs nepieciešama vairāku paaudžu nomaiņa, lai šo preteklību izskaustu.

Ir notikušas, pēc maniem novērojumiem, neatgriezeniskas cilvēku īpašību pārmaiņas. Mēs neuzzināsim, cik daudz ir šo cilvēku, kamēr “melnā kaste” kaut kādā veidā netiks atvērta. Saprotam, ka viņu ir ļoti daudz, bet mēs nevaram šobrīd skaidri nodalīt tos, kuri sit sev pie krūtīm aiz bailēm, no tiem, kuri patiešām ir sadisti.

Fragments no raidījuma “Laika šķautnes ar Muminu Šakirovu” (“Грани времени с Мумином Шакировым”)


[1] Antropofāgs bija mītiskas kanibālu rases loceklis, kuru savās grāmatās vispirms aprakstīja Hērodots kā androfāgus, bet vēlāk citi autori, tostarp dramaturgs Viljams Šekspīrs.


Publicēts laikrakstā “DDD” Nr.24(518), 2022. gada 23. decembris–2023. gada 12. janvāris


« Atpakaļ