Dziļā valsts jeb dziļā vara

Andrejs Fursovs

Socioloģijas profesors

 

Iznācis otrais, papildinātais grāmatas “Neiedomājamā” izdevums. Tās apakšvirsraksts – “2001. gada 11. septembra notikumu analīze un kas to veicināja”. Grāmatas centrā ir 11. septembra notikumi. Tā bija prātam neaptverami liela provokācija, ko īstenoja vairāku Rietumvalstu specdienesti jeb shēmas, kuras mēdz saukt par “dziļo valsti”, specdienesti. Formulējums “dziļā valsts” (angliski: the deep state“DDD” piez.) nav precīzs, jo valsts ir apzināti izveidota, līdzsvarota struktūra. Tādēļ pareizāk būtu lietot terminu “dziļā vara”, lai gan tie, kas darbojas “dziļajā varā”, kā likums, ir specdienestu pārstāvji. Darbojoties “dziļajā varā”, viņi darbojas pret vai paralēli valsts interesēm. Visbiežāk viņu rīcība ir tieši pretēja valsts interesēm. Šīs “dziļās struktūras” – precīzāk, “dziļie tīkli” – veido neaptverami lielu tīklu, kas izplatījies daudzās pasaules valstīs. Šim veidojumam, protams, raksturīgas dažas iekšējas pretrunas, bet ir arī vienoti mērķi un uzdevumi.

“Dziļās varas” dabiskie sadarbības partneri ir pārnacionālās globālās korporācijas. 1970. gados Semjuels Hantingtons uzrakstīja interesantu ziņojumu, kas pierādīja ļoti vienkāršu faktu: 70. gados Rietumu specdienesti transformēja savu uzmanību no valstīm uz transnacionālām korporācijām, proti, uz korporatokrātiju un finanšu kapitālu. Pēdējo piecdesmit gadu laikā norisinās ļoti asa cīņa starp “dziļo varu” un valsti. “Dziļā vara” attīra sev telpu, kurā netraucēti darbosies.

Ir pilnīgi skaidrs, ka viens no aspektiem, lai šī vara spētu normāli funkcionēt, ir nelegālā jeb kriminālā ekonomika. Kad 70. gados radās jautājums par pāreju uz transnacionālo korporāciju, specdienestu autonomizāciju no valsts un pārorientāciju uz transnacionālajām korporācijām, tie (specdienesti) kļuva par centrālo elementu “dziļās varas” veidošanā lielākajās pasaules valstīs, kuru vidū bija arī PSRS. Šādos apstākļos objektīvi vajadzēja attīstīties šo struktūru koordinācijai. Tika radīta, ja ne gigantiska struktūra, tad vismaz vienots tīkls, kas kļuva par galveno ieguvēju no globalizācijas. Struktūras centrā bija globālisti. Un, tā kā specdienestiem bija nepieciešama sava ekonomiskā bāze, tie pārņēma kontroli pār narkotiku tirgu. Kontrole pār narkotranzītu ir viens no būtiskākajiem “dziļās varas” pastāvēšanas garantiem visā pasaulē. Un tas, ko mēs vērojam šobrīd Amerikas Savienotajās Valstīs, ir Trampa mēģinājumi atņemt “dziļajai varai” tās ietekmes sfēras, kuras tā ir pārvaldījusi pēdējos 50 gadus.

Grāmatā skaidri parādīts, ka “dziļās varas” aizsākums bija Džona Kenedija slepkavība. Tai sekoja Votergeita un prezidenta Niksona noņemšana no amata. Patiesībā Niksons ASV bija pēdējais kā valsts prezidents. Jo ASV 70. un 80. gadu mijā valsts ietekme mazinājās par labu transnacionālo korporācijām. Niksons aizgāja Kenedija pēdās: Kenedijs gan aizgāja uz citu pasauli, bet Niksons tika gāzts no prezidenta amata un bija spiests pamest Balto namu. Tad tika īstenots uzbrukums Irākai un 11. septembris. Par laimi, putekļos ir satriekta oficiālā 11. septembra notikumu interpretācija, kuras pamatā ir it kā arābu teroristu akcija Osama bin Ladena vadībā, kuru izvēlējās par galveno nelieti.

 

Avots: https://www.youtube.com/watch?v=kg9UetZDJV0&t=110s

 

Publicēts laikrakstā “DDD” Nr.14(460) [2020. gada 24. jūlijs–6. augusts]


« Atpakaļ