Ebreju organizācijas par zudušajiem īpašumiem vēlas no Latvijas valsts saņemt pat vairāk nekā 200 miljonus eiro

PIETIEK

Pat vairāk nekā 200 miljoni eiro – šāda ir summa, ko Latvijas Ebreju draudžu un kopienu padome un arī Rīgas un Latvijas reliģiskā draudze Šamir vēlas saņemt no Latvijas valsts par īpašumiem, kas pirms Otrā pasaules kara piederēja ebreju sabiedriskajām un reliģiskajām organizācijām. Krišjāņa Kariņa valdība par notiekošajām sarunām ar ebreju organizāciju pārstāvjiem pagaidām cenšas klusēt.

 

* * *

 

Taču Pietiek ir zināms, ka nozīmīgu spiedienu šajā jautājumā izdara smagā stāvoklī nonākusī Rietumu banka, kuras akcionāri cieši saistīti ar Latvijas Ebreju draudžu un kopienu padomi un kuri, iespējams, cer uz atgūstamo līdzekļu noguldīšanu šajā kredītiestādē. Padomes vadītājs Arkādijs Suharenko ir arī bankas akcionārs un tās padomes priekšsēdētāja vietnieks. [..]

Suharenko vadītā organizācija jau iepriekš bija vērsusies Saeimā ar prasību atdot kopumā 275 īpašumus, kas pirms kara it kā esot piederējuši ebreju organizācijām. Tiesa, Tieslietu ministrijā izveidotā darba grupa bija izanalizējusi šo Latvijas Ebreju draudžu un kopienu padomes iesniegto restitūcijas procesā atgūstamo īpašumu sarakstu un secinājusi, ka patiesībā lielākā daļa no tiem piederējuši nevis ebreju organizācijām, bet privātpersonām.

Pagājušā gada februārī Saeima nolēma Latvijas Ebreju draudžu un kopienu padomei atdot piecus īpašumus, kas pirms Otrā pasaules kara bija piederējuši ebreju sabiedriskajām un reliģiskajām organizācijām. Taču ar to ebreju organizācijām un aiz tām stāvošajiem baņķieriem ir bijis par maz.

Biedrības Šamir valdes priekšsēdētājs rabīns Menahems Barkahans nesen Latvijas Avīzei ir apliecinājis, ka “naudas izteiksmē tie būtu vairāk nekā 200 miljoni eiro”, un Pietiek rīcībā esošā informācija liecina, ka aptuveni šāda ir summa, ko ebreju organizācijas pieprasa Kariņa valdībai.

Pašā valdībā nostāja šajā jautājumā ir neviennozīmīga. Lai gan projektus par piecu īpašumu atdošanu izskatīšanai iesniegušais Saeimas Ārlietu komisijas vadītājs Ojārs Kalniņš (Vienotība) bija apgalvojis, ka līdz ar to “restitūcijas lieta ir pabeigta”, ir skaidrs, ka tas tā nav.

Vispozitīvāk par pilnas prasītās kompensācijas izmaksāšanu vairāku gadu laikā ir noskaņota partija Attīstībai/Par un tās pārstāvji, kuri, kā minēts, šo tēmu speciāli iekļāvuši frakciju sadarbības līgumā. Interesanti, ka partijas priekšvēlēšanu programmā šis jautājums gan nebija pieminēts.

Savukārt praktiski šis jautājums, visticamākais, būs jārisina JKP pārstāvja Jāņa Bordāna vadītajai Tieslietu ministrijai.

Avots: www.pietiek.com

 


Sašutums – komentāri pēc raksta publicēšanas portālā “Pietiek.com”

 

trr: ja kāda nama īpašnieks iet bojā un viņam nav mantinieku, tad nams nonāk valsts īpašumā! Nav tāda likuma, ka, ja nams ir piederējis igaunim, tas būtu jāatdod kādai igauņu organizācijai!

xxx: Lielisks pamatojums. Bez tam šis nu ir tas gadījums, par kuru līgumos raksta – nepārvaramas varas radīti nosacījumi.

Pēteris: Haime Levits visu nokārtos, kļūdams par Latvijas galveno prezi! Tāpēc jau Parattīstība un Jenotība stāv un krīt par šo Izraēlas iedzīvotāju.

Kaatad: Tikpat pamatoti būtu prasīt, lai viņi atdod savējā Laventa privātpersonām nospertos līdzekļus.

Ja kas: 1939.–40. gadā, kad pēc Ādolfa H. izsaukuma uz “fāterlandi” steidzami “repatriējās” baltvācieši, viņu neskaitāmos, dziļos hipotekāros parādos esošos, nekustamos īpašumus par simboliku (ar visiem milzu parādiem, kas nereti pārsniedza īpašumu vērtību vairākkārt !!!) atpirka žīdi. It kā finansiāla pašnāvība? Rezultātā viņu formālā īpašumā nonāca liela daļa Rīgas un pārējās Latvijas nekustamo īpašumu. Jo viņi jau tad perfekti zināja, ko dara. Pareizāk sakot – cionisti/sinagoga plānoja un turpina plānot un koordinēt pasaules izlaupīšanu desmitiem un simtiem gadu uz priekšu… Tā ir grandioza starptautiska afēra-krāpniecība milzīgos apmēros. Bet viņiem jau nepietiek ar to, vajag vēl, vajag izzagt Latvijas valsti pilnībā.

Sarunu vietā vajag sākt ar kriminālprocesa ierosināšanu pret visiem šiem kriminālnoziedzniekiem, ar bijušo premjeru priekšgalā.

Jāpiezīmē svarīgs fakts – vācu okupācijas laikā 1941.–44. gadā nevienam baltvācietim viņa īpašumi netika atdoti. Vācieši prata rēķināt parādus atšķirībā no latviešiem, kurus žīdi var aplaupīt un vazāt aiz deguna, kā viņiem patīk.

Tas: ir pareizi! Šo bagātība nekad nav pašaizliedzīga darba rezultāts, bet vienmēr ir finansiālo afēru rezultāts. Tātad vietējo iedzīvotāju ekspluatācijas, aplaupīšanas rezultāts. Autoram minēto informāciju vajag izvērst un plaši propagandēt; protams, latviešu varas izdzimteņiem, nacionālajiem nodevējiem tas neko nedos; dos vienīgi normāliem cilvēkiem, un arī ebreji sāks raustīties…

elementāri: vēlēties jau var, to nevienam neaizliegsi, bet bija karš un bija 50 gadu okupācija, ar ko šodienas Latvijai nav nekāda sakara. Atbildīgais nav teritorija, bet gan vara, kas tur valda. Lai ebreju kopiena dodas un prasa no PSRS un Vācijas, kura te saimniekoja un izsaimniekoja.

jāāā: šamējiem gan ir apetīte: kā jauna valdība, tā šie klāt ar saviem diedelnieku sarakstiem. Lai maksā Vācija vai PSRS mantiniece Krievija. Lai sūta diedelējuma sarakstu uz turieni un saņem atbildi par beigtā ēzeļa ausi.

jautaajums: KAD CIONISTI ATBILDĒS PAR SAVIEM NOZIEGUMIEM?

deokupācija un dekolonizācija: Bet arkaša suharenko taču ir civilokupants, kurš kaut kādā mistiskā veidā ticis pie vai nopircis Latvijas pilsonību. Arkašas ģimene Latvijā ieradās uz tankiem kā okupanti un kolonisti!! Arkašu kā kara noziedznieku un noziedznieku pret cilvēci ir jāizraida ārā no Latvijas! Civilokupants arkaša mēģina piesavināties Latvijas pilsoņu un Latvijas pilsoņu organizāciju īpašumus.

Niknais: Lai žīdu kungi vispirms iesniedz pierādījumus, ka īpašumi nebija nekur ieķīlāti!

Art: Ebreji, bet tas vilciens ir aizgājis! Uz īpašumiem sen vajadzēja pieteikties. Tagad Jūs savā alkatībā gribat saņemt uzturētus, koptus, saglabātus īpašumus vai līdzvērtīgi naudā, bet kur jūs bijāt, kad tos visus vajadzēja kopt, uzturēt, kāpēc naudu neguldījāt tajā. Atdot īpašumus tagad – tā jau būtu nodevība pret latviešu tautu un tautas nodokļu maksātāju naudas izšķērdēšana. Pie tam, kā redzam, patiesībā lielākā daļa no tiem piederējuši nevis ebreju organizācijām, bet privātpersonām. Redzams, ka, pat pieprasot atdošanu, ir ebreju prasība nekorekti zagliska…

&: Dažs labs jūsmo par R.Paula savulaik intervijā sacīto, ka latviešiem būtu jāmācās no žīdiem. Pareizs padoms tas gan nav, ka latviešiem būtu jāmācās no žīdiem. Tas nozīmētu nolaisties līdz šajā piemērā redzamajam degradācijas, ļaunuma, viltus, perversijas, augļošanas līmenim…

cilveks444: Atgādināšu, ka denacionalizācija Latvijā ir beigusies. Tāpēc nav saprotams, kāpēc uzrodas personas, kurām ir vēlme rosināt turpināt šo sāgu, kas daudziem ir prasījusi ne mazums spēka un garīgo resursu. Punkts ir pielikts jau pirms daudziem gadiem, tāpēc visnotaļ savdabīga ir vēlme kādam būt izņēmuma statusā. Un nav būtiski kādu tautību un kuras biedrības tie pārstāv, jo likums attiecas vienādi pret visiem. Der zināt, ka tiešā vai netiešā veidā Latvijas politiķus rīkoties pret Latvijas interesēm mudina ASV un citas valstis, jo ne velti Aleksandrs Kiršteins, stāstot par situāciju Latvijā ar ebreju organizāciju īpašumu problēmu, min Latvijas ekspremjera Dombrovska ģimeni… Rietumu banka iegādājās Dombrovska ģimenes kredītus, kā rezultātā Dombrovskis kļuva atkarīgs no Rietumu bankas; akcionārs Suharenko ziedoja varas partijām, tostarp “Vienotībai”, kamdēļ Dombrovskis jau 2012. gadā centās izbīdīt ebreju organizācijām vajadzīgo, kas toreiz gan neizdevās. Bet nu nāks Kariņš, kas kopā ar JKP, A/P, kuru kūrē Jaunups, un daļu KPV LV, jādomā, Levita vadībā paveiks to, ko paģērē Ebreju kopienas un draudžu pārstāvji. Jo viņi laikam uzskata, ka ir izņēmums no likuma, ka denacionalizācijas process viņiem vēl nav beidzies.

Līga Muzikante: Ja būtu veikta dekolonizācija, nekas šāds nebūtu iespējams. Vairums to “ebreju”, kas tagad brēc par viņiem nepienākošajiem īpašumiem, ir vai nu paši ieradušies okupācijas laikā no okupētājvalsts, vai piedzimuši šādās okupantu ģimenēs. Patiesībā vairums šo brēcēju kopā ar visu pārējo okupantu armādu ir ārējie ienaidnieki – retais varētu pierādīt Latvijas pilsonības izcelsmi pirms 1940. gada 17. jūnija. Tātad tiem “ebrejiem”, kas šeit ir okupantu/kolonistu/ārējo ienaidnieku statusā, vajag ar likumīgu celi pa viņu likumīgo mīksto vietu… tik uzmundrinoši, lai viņi likumīgi nonāk aiz Zilupes austrumu krasta, no kurienes savulaik atnākuši.

murgi turpinās: Ja mums būtu kaut cik normāla valsts, tad tā būtu pieprasījusi milzīgu kompensāciju par ievērojamā latvieša, Latvijas patriota Herberta Cukura neģēlīgo, zvērisko slepkavību; bet mēs ievēlam Saeimā tādas niecības kā attīstībai par un jaunā vienotība, kuras biedri – trimdas latvieši Kalniņš un Lejiņš – tik ļoti nopūlējās, lai uzdāvinātu šīm organizācijām piecus īpašumus, un nu maisam gals ir vaļā…

Starp citu: Tas pareizi, runājot par atbildētājiem. Žīdu prasības jāpāradresē uz Krieviju (PSRS juridisko mantinieci) un Vāciju. Lai viņus tur pasūta uz poda

Prīdis: Latvijas valsts pastāvēšanas laikā ebrejiem nekādi īpašumi, cik zinu, nav atsavināti. Visas pretenzijas pret abiem fašistiskajiem režīmiem, ja jaudājat…

Iedod velnam mazo pirkstiņu, viņš paņems visu roku: Ne jau Latvijas valsts represēja šos ebrejus un atņēma tiem īpašumus! Ar šādām prasībām bija jāvēršas pret PSRS, bet šodien pret Krieviju!…

tiem: naudas diedelētājiem vajag pajautāt, kāpēc viņi to neprasa PSRS tiesību mantotājai Krievijai. Latvijas valsts viņiem neko nav atņēmusi. To izdarīja okupanti 1940/41. gadā pirms vācu ienākšanas.

Čupakabra: Un kā tad ir ar palestīniešiem? Cik teritorijas viņiem vairs pieder, lai izveidotu Palestīnas valsti?

riktīgā kopiena: Visur kur vien nauda, pārstāvji ir ieperinājušies kā inde veselīgā ekonomikā. Kādu apčakarēt, aptīt ap pirkstu, nozagt, uz citu rēķina iedzīvoties – goda lieta…

 

 

Publicēts laikrakstā “DDD” Nr.5(427) [2019. gada 8.–21. marts]

 


« Atpakaļ