PAR DEKOLONIZĀCIJU – VIENA NO DAUDZĀM LATVIEŠU SARUNĀM

No diskusijas sociālajā vietnē “Draugiem.lv”


Līga Muzikante: Reālā situācija Latvijā ir tāda, ka jāpiekrīt tiem, kas teic, ka integrācija ir izgāzusies. Tā nav nedz latviešu, nedz nelatviešu vaina, jo gluži vienkārši nav iespējams saliedēt divas atšķirīgas grupas – LR pilsoņus ar LR okupantiem (ārējiem ienaidniekiem!). Šīm grupām ir jāšķiras. Latviešu nevēlēšanās likumīgi atbrīvoties no okupantiem liecina par vāju nacionālo kultūru, morāli un pašcieņu. Okupantu klātbūtne Latvijā atspoguļo latviešu vairuma – it īpaši pie varas esošo latviešu – intereses trūkumu par savas tautas un valsts attīstību. Bez deokupācijas un dekolonizācijas iet bojā latviešu tauta un valsts.

Dainis Mitenieks: Beidziet, paskatieties īstenībai acīs… jūs tik melšat par stulbo dekolonizāciju, idiotisms, un jūs tam ticat… vienīgi automāts mūs darīs brīvus…

Līga Muzikante: Daini, dekolonizācija nav stulba, bet gan likumīgs akts, lai mēs nenodzīvotos līdz tam, ko rakstāt pēdējā teikumā. Jā, es ticu un esmu pārliecināta dekolonizācijas iespējamībai. Parasti šādi procesi notiek negaidīti – kad rodas atbilstoši starptautiskie apstākļi. Bet, lai šo izdevību izmantotu, mums, latviešiem, ir jāvēlas atbrīvoties no ārējiem ienaidniekiem.

Biruta Lingvene: Šādas runas vairāk kaitē nekā palīdz… Šo nepārdomāto runu dēļ es jūsu kustībai nepievienojos.

ilgonis briedis: Līga, par kādu dekolonizāciju var būt vispār runa, papriekš mums jāatbrīvojas latviešu starpā no krievu valodas lietošanas, desmit latvieši un viens krievs, visi ļerkst krieviski… Ko mēs te zinātnisko fantāziju taisām! Tad vienreiz sāciet darīt, cik gadus tas jāklausās. DEKOLONIZĀCIJA – vai vispār jūs zināt, ko tā nozīmē?

Vilnis Kelle: Ilgoni, esmu jūrmalnieks – kurš pārdeva īpašumus krieviem??? Kurš liedza latviešiem nezagt, bet veidot kolosālu Latviju??? Un vēl, paskaidro, kā tie krievi ietekmēja, nebūdami valdībā, Latvijas iznīcināšanu???

Līga Muzikante: Taisnība, Vilni, Latvijas iznīcināšana notiek ar pašu latviešu (vismaz pēc pases) rokām. Atbildot Ilgonim – esmu žurnāliste un visus šos gadus daru savu darbu, tas ir, rakstu. Ļoti labi zinu, ko nozīmē dekolonizācija un arī Ilgoņa pieminētās problēmas. Ja tās nepatīk, tad sāciet kaut ko darīt, nevis gaidiet, ka citi darīs. Es un citi laikraksta “DDD” veidotāji dara, bet Jūs, Ilgoni?

ilgonis briedis: Paldies par kritiku manā virzienā! Saprotu, ka JUMS jāraksta, un par to arī liels PALDIES!

jānis ozols: Ja gribi izrakt bedri, vispirms sameklē lāpstu, ja vēlmes trūkums atbrīvoties no okupantiem liecina par vāju nacionālo kultūru, morāli un pašcieņu – domā kā uzlabot šo situāciju. Kad būsi pacēlis kultūru, morāli un pašcieņu, tad arī tauta patrieks okupantus. Neko nevar izdarīt bez darbarīkiem un piemērotas situācijas. Ja raksi bedri lietusgāzes laikā – malas visu laiku iebruks.

Modris Balodis: Vaina nav jāmeklē okupantos (vienmēr būs ienaidnieki un nelabvēļi), bet jāstiprina sava pašcieņa un neatkarība, sākot vispirms ar sevi, caur izglītību, kultūru un kādu fizisku, praktiski redzamu darbību šajā jomā, kaut ar korī dziedāšanu, ja lielākam pasākumam prāta un spēka pietrūkst. Okupantus izdzen tāpat kā peles un prusakus: kad mājās vienmēr valda tīrība un kārtība.

Līga Muzikante: Bez vēlēšanās, apņemšanās, uzņēmības prusakus no mājas izdzīt nav iespējams. Var pat apgādāties ar vajadzīgajiem, ka ir nodevēji ar to vien, ka nevēlas ārējo ienaidnieku izraidīšanu. Jau 30 gadus šie nelieši ir noteicēji mūsu valstī. Ir loģisks jautājums: ko viņi, nevis mēs, patiesie patrioti, ir panākuši pa šiem gadiem? Atbilde ir – neko nav panākuši, vienīgi to, ka latviešiem ir aizvien sliktāk. Un vēl uzdrošinās pārmest mums.

Voldemārs Odišvili: Modri, Orvels reiz rakstīja, ka situācijās, kad valsts “ļogās”, varturiem ir vajadzīgas divas lietas: iekšējais ienaidnieks un ārējie draudi. Tāpēc kliķes uzdevumā visi šie 3D pūlas mūs sarīdīt ar mūsu krievvalodīgajiem draugiem, kolēģiem utt.!

Līga Muzikante: Voldemār, pirmajam teikumam pilnībā piekrītu – Latvijā ir gan iekšējie, gan ārējie ienaidnieki, tā ir realitāte! Bet komentāra otrā daļa ir absurda. Nevis 3D (laikam domāts laikraksts “DDD”?) pūlas sarīdīt ar kādiem krievvalodīgajiem draugiem, bet gan varas kliķe, neveicot dekolonizāciju, nodrošina naidīgu vidi Latvijā, nacionālās drošības neesamību, kā arī latviešu tautas nacionālo degradēšanos. Pēc okupācijas un kolonizācijas ir jānotiek deokupācijai un dekolonizācijai – tas ir kā āmen baznīcā un kā fakts, ka pēc nakts nāk diena.

Aivars Garda: Arī šis maitasgabals nesaprot, ka tieši viņš ir līdzskrējējs. Tātad mēs cīnāmies ne vien pret okupantiem, bet arī pret viņu līdzskrējējiem. Vai tiešām viņš ir tāds zābaks, ka to nesaprot?!

Irēna Kerbštate: Kamēr valdība necienīs savu valsti un tautu, prusaki rāpos, rīs un rīs tautas sviedrus.

Arivalds-Māris Sauja: Latviešu nacionāļiem… ko viņi darīja, lai nepārvērstu Latviju par amerikāņu okupantu poligonu? Kas darīts, lai atbrīvotos no Latviju nabadzībā dzenošās Eiropas Savienības? Aiz amerikāņu pakaļas noslēpušies riet uz Krieviju ir iemācījušies, bet domāt par Latviju – nē! Un vēl muti virina par 3D.

Aivars Garda: Vēl viens stulbs atradies. Lai vispirms atbild, ko tādi saujiņmārīši pa šiem 30 gadiem ir izdarījuši? To tik vien ir darījuši, kā sūdu čupas taisījuši?!

Steidzīte Freiberga: Šādi saujiņmārīši pa šiem daudzajiem gadiem acīmredzot kaluši plānus šim izlēcieniem – uzrasties diskusijā. Pazust no redzes loka tā kā negribēja, jo, kā tad tagad izrādīs savu “gudrību”, bet atbildēt par savu inertumu tik daudzu gadu garumā arī it kā būtu nepieciešams. Nu, un tā kā labākā aizsardzība ir uzbrukums, – lai iet, noriskēja. Varbūt kāds no nedomājošā pūļa uzsauks – urrā! Paskatīsimies, vai tiešām…

Arivalds-Māris Sauja: Vai tad debilitāte ir tik lipīga?

Aivars Garda: Lipīga gan, saujiņmārītim pielipusi.

Liene Apine: Diemžēl Latvija ir pilna ar tādiem saujiņmārveidīgajiem. Cilvēku nespēja loģiski un taisnīgi spriest, drosmīgi aizstāvēt patiesību ir iesakņojusies lielā daļā latviešvalodīgo. Kā teica dižgars Nikolajs Rērihs – samazgas, ne cilvēki…

Līga Muzikante: Redzu, ka ar baltiem cimdiem Augeja staļļus jeb piesārņotās latviešu apziņas neiztīrīt. Ja ķeries klāt tādai problēmai kā neveiktā dekolonizācija, ir jābruņojas ar mēslu dakšu, gumijniekiem un kārtīgiem darba cimdiem. It kā viss vienkārši saprotams: lai celtu nacionālu valsti, ir jāatbrīvojas no ārējā ienaidnieka; lai atbrīvotos no ārējā ienaidnieka, ir vajadzīga griba un sapratne, ka to darīt ir mūsu pienākums. Taču… uzrodas viens, otrs, trešais, kura apziņu tas tik ļoti sakurbulē, ka jāķeras vien klāt staļļu tīrīšanai.

Steidzīte Freiberga: Ko tad nu runāt vairs par latvisko kultūru, ja nav saprotama vispār kultūra kā tāda. Latviešu sarunās visu laiku tiek ložņāts pa krūmiem, lai tikai nebūtu jāatbalsta steidzīga nepieciešamība pēc dekolonizācijas un deokupācijas mūsu zemē, kas arī ir tiešais diskusijas temats. Un, ja kāds nesaprot, ka ikviena kulturāla tauta pēc okupācijas izbeigšanās nekavējoties atbrīvojas no okupantiem, tad lai drošsirdīgi paskaidro, kā šī latviskā kultūra neietver dekolonizācijas nepieciešamību? Nevajag smieklīgi to novirzīt uz kaut kādiem vēl sagatavošanās darbiem, kurus šo daudzo gadu garumā jau vajadzēja izdarīt. Sagatavošanās jau ir garām, tagad ir jādara – un nekavējoties, kamēr vēl stāvam uz kraujas un neesam jau bezdibenī…

Aivars Garda: Viens ir ievietojis diskusijā stāstu par zostēviņu, kurš grib glābt vardes, čūskas no viņu dabiskās vides – purva. Ar to viņš vēlas pateikt, ka arī laikraksta “DDD” kolektīvs ir tāds pats kā šis zostēviņš. Pats par sevi šis stāsts ir labs. Taču, lai tas atbilstu laikraksta “DDD” darbības jēgai un garam, ir jāpaskaidro, ka mēs vēlamies palīdzēt nevis vardēm un čūskām, kurus Radītājs ir ielicis dabā, lai tie pildītu Viņa uzdevumu, bet tiem zostēviņiem un zosīm, kuri ir ierauti šajā purvā un sāk uzskatīt, ka viņu dabiskais uzdevums ir nevis būt par kārtīgām zosīm, bet gan par rāpuļiem. Citiem vārdiem, mēs vēlamies atvērt acis tiem tautiešiem, kuri ir nelietības un melu zaņķī, lai viņi atjēgtos un kļūtu par cienījamiem tautiešiem.

Paulis Galanskis: To DDD es saprotu tā – ejam pa ielu un visus, kas runā krieviski, sasienam un vedam uz staciju, sēdinām kravas vagonā un sūtam prom uz Krieviju.

Bet kāpēc nesēdināt vagonā tos, kas runā angliski vai ķīniski vai ukrainiski? Un kāpēc nesēdināt tos zagļus, kas izlaupījuši Latviju, kļūstot paši par miljonāriem?

Līga Muzikante: No ačgārnām premisām sanāk ačgārns spriedums. Dīvaini Jums, Pauli, tie jautājumi, kurus sev uzdodat. Tikpat dīvaini, cik dīvaina ir Jūsu sapratne par DDD. Vispār jau smadzenes ir paredzētas kā instruments patiesības noskaidrošanai, nevis bezjēdzīgai vibrēšanai.

viktors romānovs: Un nu uzminiet, kurš bija “integrācijas” lietu pārvaldnieks visus šos gadus? Jūsu apjūsmotie ticības brāļi!

Aivars Gedroics: Ai, Līga, centies jau tu gan daudz un dikti, bet vai vērts pērles bārstīt tām cūkām? Nobanē un basta!!!


Publicēts laikrakstā “DDD” Nr.15(533), 2023. gada 11.–24. augusts


« Atpakaļ