NEVIENA OKUPĀCIJA NAV LABA

No “DDD” arhīva: joprojām aktuāli


Laikraksta lasītāji jautā: kāda ir Latvijas Nacionālās frontes nostāja pret 1. jūlijā[1] rīkoto gājienu no Okupācijas muzeja uz Brīvības pieminekli?

Aivars Garda

Aivars Garda: Mums ir simpātisks pasākumu organizētāju arguments, kādēļ šāda akcija nepieciešama. Tuvojoties Hitlera karaspēkam, latvieši organizēja pašaizsardzības vienības un daudzās vietās Latvijā padzina, iespēra pa mīkstu vietu aizejošajai padomju okupantu armijai. Tas ir ļoti pozitīvi.

LNF atbalstītu šādu pasākumu, ja tā organizētāji būtu izvēlējušies citu datumu, piemēram, 30. jūniju, kad latvieši pabeidza krievu okupantu padzīšanu. Tā kā akcijas organizatori izvēlējās 1. jūliju – dienu, kad Latviju okupēja Hitlera armija, – mums tas šķiet dīvaini. Mēs atšķirībā no dažiem neuzskatām, ka latviešiem Hitlera okupācija būtu labāka par padomju okupāciju. Tas, ka Hitlera okupācija nepaspēja Latvijā pret latviešiem pastrādāt tik lielus briesmu darbus kā Padomju Savienība, vēl nenozīmē, ka latviešiem būtu jābūt viņiem pateicīgiem. Latvijas Nacionālā fronte neatbalsta ne Padomju Savienības, ne hitleriskās Vācijas okupāciju, tādēļ mēs šajos pasākumos nepiedalīsimies.

Latviešiem ir 16. marts, kas izveidojies par latviešu protesta dienu pret neveikto Latvijas atbrīvošanu no kolonistiem. Starp citu, 1. jūlija pasākuma dalībnieki neliek uzsvaru uz Latvijas dekolonizāciju, tāpēc mēs noraidām pamācības, ka 1. jūlija pasākumos piedalās tie īstie patrioti.

Mēs pret 1. jūlija akciju attiecamies kā pret pamatotu latviešu protestu, nesamierināšanos ar to, ka mūsu valsts vara, piemēram, Zatlers, Dombrovskis, bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga un citi politiķi kā pēdējie nodevēji atbalsta PSRS okupāciju. Kā pierādījums tam ir neveiktā dekolonizācija. Tautas sacelšanās no apakšas ir atbalstāma kā pretspars 9. maijam un 13. oktobrim. Ja tauta 1.jūlijā vēlas iet, izrādīt pretīgumu pret padomju okupāciju, tad neviens, pat Drošības policija, nedrīkst viņus aizkavēt. Ne Zatlers, ne kāds cits nedrīkst viņiem aizrādīt – lai vispirms viņi noslauka savu mājas priekšu, un tikai tad kādu pamāca!


[1] Komentārs sniegts pirms 13 gadiem.


Publicēts laikrastā “DDD” Nr.12(530), 2023. gada 30. jūnijs–13. jūlijs


« Atpakaļ