Eiropas Savienība: lietišķs klubs

 

Klaudija Tiltiņa

Žurnālistu savienības biedre,

Brīva žurnāliste

 

 

Pašreizējā veidā kapitālisms nav dzīvotspējīgs un liek esošos institūtus – liberālismu un demokrātiju – apšaubīt. Mūsdienu pasaulē esam graujošas liberālās ideoloģijas priekšā, kuras mērķis ir iznīcināt morāli un vērtību sistēmu. To agresīvi ievieš visās sfērās. Liberālisms atšķiras no nacionālisma. Liberālisms personas intereses vērtē augstāk par sabiedrības interesēm, bet nacionālisms augstāk vērtē nācijas intereses, nevis personas intereses. Taču nacionālo valstu koncepcija nav zaudējusi aktualitāti. Liberālismam pretstatā ir jāliek nacionālisms, kas veido stipru valsti.

Eiropas konglomerātā koncentrētā vara ārkārtīgi kaitē nacionālajiem mērķiem, apspiež nacionālās jūtas, kropļo nacionālo identitāti.

Pagaidām internacionālajā Eiropas bļodā Latvijas problēmas atrodas ne jau virspusē. Latvija, zemu klanīdamās kā vārpas pirms vētras, ES fārvaterā lūdz atzinību, lūdz palīdzību, lūdz līdzjūtību… nav novērstas, pārvarētas okupācijas problēmu sekas. Nacionālisma ideologi jūtas kā “diedelnieki aizdurvē”.

ES ideāls – rāma Latvija; tai māca paklausību kā algotņu pūlim, jo ērti vadīt tādus, kas domā tikai par sadzīves kritērijiem un uz saviem gruvešiem dzied daiļas dziesmas.

Tagad ekonomikas attīstība balstās uz jaunu tehnoloģiju, inovāciju biznesa, enerģētikas attīstību, finansēm, kā arī cilvēku resursu attīstību un starptautiskajiem sakariem. Sakrālais vārdiņš “globalizācija” piesedz pat ļoti neglītu rīcību, kuru netīkamās personas nevēlas afišēt.

Kaut starptautiskajā arēnā valstis oficiāli visādi simulē maigu mīlestību un simpātijas, taču ar laiku šī izmocītā, ārišķīgā draudzība arvien vairāk atgādina žņaudzējčūskas un trusīša laipnības apmaiņu. Diemžēl globālisms postoši izplatās pasaulē: atšķirība no citiem “kreisajiem” ir tajā, ka savās rindās iesaista visu šķiru “upurus”.

Klusējot tiek uzskatīts, ka mūsdienu pasaulē reālā vara pieder tieši transnacionālajām kompānijām, bet visās valstīs esošās valdības ir kā “širmis”, kas nepieciešams to piesegšanai. “Pasaules aizkulises” pārvalde tiek pasniegta kā visas progresīvās cilvēces gigantisks pozitīvs solis, ko daiļskanīgie trubadūri cildina plašsaziņas līdzekļos.

Pilnīgi iespējams, ka ar laiku tagadējais “Eiropas vērtību” jēdziens izmainīsies diametrāli pretēji, jo tiek formēta fundamentāli cita pieeja imigrācijas jautājumiem.

 

 


Publicēts laikrakstā “DDD” Nr.20(466) [2020. gada 23. oktobris–5. novembris] 


« Atpakaļ