Feisbuks cenzējis jau 7 miljonus publikāciju par Kovida vīrusa afēru

Facebook Inc. paziņoja, ka šā gada otrajā ceturksnī ir cenzēti jau 7 miljoni publikāciju, lai uzturētu spēkā vīrusa afēras stāstu. Pats Facebook to dēvē par “nepatiesas informācijas dzēšanu par jauno koronavīrusu, ieskaitot saturu, kas reklamēja viltus profilakses pasākumus un pārspīlētus ārstniecības līdzekļus”. Tādā veidā Facebook paši sniedz cenzūras pierādījumus, kas vēlāk varētu noderēt, lai pierādītu šīs korporācijas noziegumus pret cilvēci.

Jau ziņojām iepriekš, ka Facebook darbojas īpaša padome, kas lemj, ko cenzēt un ko ne, kuras sastāvā ir 20 locekļi, no kuriem 18 ir saistīti ar bēdīgi slaveno Džordžu Sorosu.

Facebook publicēja šo statistiku kā daļu no sava 6. Kopienas standartu izpildes ziņojuma. Pasaulē lielākais sociālais tīkls paziņoja, ka šonedēļ aicinās ekspertus iesniegt priekšlikumus, lai pārbaudītu ziņojumā izmantotos rādītājus, sākot ar 2021. gadu. Facebook veica revīziju jūlija reklāmās boikota laikā par naida kurināšanas praksi.

Lielu sašutumu sabiedrībā izraisīja Facebook rīcība, dzēšot ārstu viedokli jautājumā par hidroksihlorihīna lietošanu Covid-19 ārstēšanai. Šī informācija tika nevis pārbaudīta (faktčekota) ar argumentiem, bet brutāli dzēsta. Tas pierādīja, ka cenzūra ir sasniegusi nopietnākus apmērus nekā totalitārajos režīmos, kur ārsta viedoklim parasti neviens klāt neķeras. Visbiežāk tiek dzēsta tikai politiska informācija. No otras puses var secināt, ka kovida afēra patiesībā ir politisks uzstādījums.

Uzņēmums otrajā ceturksnī no sava tīkla bija cenzējis aptuveni 22,5 miljonus publikāciju par “naida kurināšanu”, kas ir dramatisks pieaugums no 9,6 miljoniem pirmajā ceturksnī. Šis pieaugums saistīts ar to, ka arvien vairāk cilvēku pasaulē mostas un ierauga, kā tiek ierobežota viedokļu dažādība medijos un dalās ar atšķirīgu viedokli.

Arī pazīstamajam latviešu blogerim Uģim Kuģim tika dzēsts ieraksta par garīgās attīstības tēmu, aizbildinoties ar naida runu. Patiesībā tā ir rupja antikonstitucionāla cenzūra.

Facebook izdzēsa arī 8,7 miljonus ierakstu, kas saistīti ar “teroristu” organizācijām, salīdzinot ar 6,3 miljoniem iepriekšējā periodā. Facebook dzēsa mazāk materiālu no “organizētā naida” grupām: 4 miljoni satura vienību, salīdzinot ar 4,7 miljoniem pirmajā ceturksnī.

Uzņēmums neatklāj izmaiņas “naidīgā satura” izplatībā savā platformā. Acīmredzot tā ir būtiski pieaugusi, jo to, ko Facebook sauc par naida runu būtu jālasa kā naida runa pret pasaules eliti, nevis naida runa pret mazaizsargāto sabiedrības daļu.

Facebook paziņoja, ka satura pārskatīšanai, sākot ar aprīli, tas vairāk paļaujas uz automatizāciju, jo COVID-19 pandēmijas dēļ tās birojos bija mazāk recenzentu. Iepriekš rakstījām arī par to, kā Facebook tika atmaskots, aktīvi darbojoties politikā pret ASV prezidentu, un ka pret tās vadītāju Marku Zakerbergu tika ierosināta krimināla apsūdzība par melošanu kongresam.

Facebook paši atklāj, ka ir mazinājuši rīcību pret saturu, kas saistīts ar bērnu seksuālu izmantošanu. Neskatoties uz viņu lietotajām frāzēm, Facebook faktiski cīnās pret bērnu tiesībām un nesen aizliedza tēmturi #SaveTheChildren. Pēc sabiedrības kritikas un spiediena administratori bija spiesti to atjaunot un šobrīd tas darbojas.

Facebook paziņoja, ka tiek paplašināta “naida runas” definīcija, iekļaujot tajā “saturu, kurā attēlota melnā krāsa vai stereotipi par ebrejiem, kas kontrolē pasauli”.

Avots: https://www.reuters.com/article/us-facebook-content-idUSKCN25727M?utm_campaign=trueAnthem%3A+Trending+Content&utm_medium=trueAnthem&utm_source=facebook

 

Avots latviešu valodā: https://mainampasauli.news/facebook-cenzejusi-jau-7-miljonus-postu-par-virusa-aferu/?fbclid=IwAR1q7noYakpQ8wQISov60gyqzFzPTUHdhU4Q6LfKqGSWtMMa6ENzCUdAVX4

 

Publicēts laikrakstā “DDD” Nr.16(462) [2020. gada 28. augusts–10. septembris]


« Atpakaļ