KOLONISTIEM

Kolonist!

Tu nezināji,

Ka iebrien ne savā zemē?

Tu nezināji,

Ka veļos pārvērt zemes saimniekus?

Šodien tu prasi līdztiesību,

Tu prasi sadzīvošanu

Un apgalvo,

Ka arī tu esot cilvēks…

Tavs dēls esot šeit piedzimis

Un arī tava dēla dēls,

Un nu tu prasi tās mājas,

Kuras saimniekus izkāvi.

Nē, kolonist!

Nekad tev Latvija nebūs mājas,

Nekad!

Ikdienas tu saņemsi

Nicināšanas pļauku sejā,

Bet reiz

Tev būs jābrauc uz turieni,

No kurienes sākas tavs iebridums.

(G. F.)

 

Šo dzejoli publicēja Ligita Putniņa sociālajā vietnē “Draugiem.lv”. Pēc publikācijas izvērtās latviešu saruna par kolonistiem.


Diskusija sociālajā vietnē “Draugiem.lv”


margarita done: …bērni ne pie kā NAV VAINĪGI….

Alberts Pudāns: Nevajag demagoģiju kundzīt! Bērni ir savu vecāku impēriskās ideoloģijas turpinātāji, kuri gaida tikai izdevīgo brīdi! Varētu piekrist tikai par pavisam nedaudziem cilvēkiem, kuri apzinās, kas viņi šeit ir, un kuri spēj pieņemt Latviju kā patstāvīgu valsti. Diemžēl tādi ir krietni mazākumā.

Ligita Putniņa: Atbrauciet, kundze, 9. maijā uz Pārdaugavas monstru, un Jūs redzēsit un sapratīsit, ka vecā un jaunā okupantu paaudze tur iet roku rokā, svinot asiņainos latviešu tautas slaktēšanas darbus, svinot , “svētkus”.

Jautrīte Beinora (Putniņa): Tiem bērniem jau no mazām dienām vecāki un skola (diemžēl arī) šo impērisko ideoloģiju ir iepotējuši.

Ligita Putniņa: Ja okupantu bērni stāv un vēro represēto gājienu uz Brīvības pieminekli un saka, ka viņiem žēl, ka visi latvieši netika izsūtīti toreiz… tad – atmostieties vismaz, latvieši! Kādā sabiedrībā mēs dzīvojam…

Valters Rudzītis: Margarita, Jūs esat īsts padomju produkts!!! Ja tikai Jūs būtu tāda, tad nebūtu tik briesmīgi, bet diemžēl mūsu varneši ir pat vēl ļaunāki!!!Vai mums ir bijis kāds godīgs Valsts prezidents?!? Man par to kauns. No ārlietu ministriem vienīgi Andrejevs gribēja tāds būt, bet tika izdomāts, kā viņu noēst!!! No NA deputātiem pirms pāris gadiem Iesalnieku paši apklusināja, un man liekas, ka Dombrava par vēršanos TV24 pret advokātu Zelmeni ir saņēmis savējo aizrādījumus un būs spiests pakļauties pārspēkam. Pat NA jau sen vairs nepiemin deokupāciju! Kas ir “Rīgas dome”? Aldermanes jaunpilsoņu, kolonistu-okupantu, kuriem sen jau bija jābūt aiz robežas, savārstījums kopā ar…. Man vairs nebūs, par ko balsot. Prieks gan, ka iepriekšējās vēlēšanās arī Ušakova ģimenes draudzeni Broku izsvītroju. MUMS JĀPIEPRASA VARNEŠIEM VEIKT DEOKUPĀCIJU, un Dombravas kompanjons TV varētu savas jurista spējas izmantot, palīdzot Latvijai atbrīvoties no okupanteļu masas!!!

Jānis Cielēns: Raivis meklēja draudzību pie Lindermana, Osipova, un bija bildes, kur Lindermans ar Osipovu brāļojas ar “Visu Latvijai!” vadoņiem un Lindermanim ar drauģeli ir uz rokām nacionālboļševiku svastika! Bildes aizvāktas – un viesojušies pat manos rakstos un izdzēsuši. Viņiem no bezdarbības ir laiks sērfot pa citu cilvēku lapām internetā. Nupat Zeltīts brāļojās ar vācu neonacistiem. Tā ir NA apvienība – Hitlera plāns bija latviešus uz Ukrainu vergos, lai vāciešiem būtu dzīvojamā telpa Latvijā. Boļševikiem bija plāns, kuru daļēji realizēja, uz Vorkutu, Noriļsku un vēl 100 citām Sibīrijas vietām. Un NA zeļļi tā nodod latbviešus. Patriekt NA no Saeimas, iekārtojušies pie pilniem galdiem, mīkstiem krēsliem, nekad nopietnu darbu par Saeimu nav redzējuši.

Ieva Mazvērsīte: Dumam putnam duma dziesma.

Jānis Cielēns: Mazvērsīt, ja krievu kompānijā smaidīsi un ar galvu līdzi māsi, un visam kritīsi līdzi, bet, ja iebildīsi uzkliegs: Žamalči!” Ja tam iebildīsi – kliegs: “Ubiraisja naxuj, jobannij fašist!”

Līga Muzikante: Margita Done – tās ir plikas emocijas “bērni ne pie kā nav vainīgi”. Kolonists vai okupants – šis statuss tiek pārmantots tāpat kā pilsonība. Tiem, kas ieradās okupācijas laikā no okupētājvalsts, un viņu pēcnācējiem ir jādodas prom. Jo viņu atrašanās šeit nav leģitīma. Viņi ieradās starptautiska nozieguma – okupācijas un kolonizācijas – rezultātā, kad latviešiem kā tautai nebija varas lemt: atļaut apmesties uz dzīvi vai neatļaut. Vienīgais izņēmums ir jauktās ģimenes un viņu pēcnācēji, kā arī atsevišķi cilvēki, kas ar darbiem pierādījuši uzticību latviešu tautai un valstij.
Starp citu, atgriešanās savā etniskajā dzimtenē nav sods, bet gan skaists pasākums. Pavadīsim visus kolonistus-okupantus, arī bērneļus, ar mūziku un ziediem!

ERIKA JIRGENA: Latvijai jābūt brīvai no okupantiem, viņus šajā zemē – Latvijā – nepārtraukti vajās noslepkavoto latviešu dvēseles… un nekad viņiem nebūs dvēseles miera un svētības LATVIJAS ZEMĒ – latviešu tautas mājās. Latvija nekad nav iekarojusi citas valstis un pakļāvusi okupācijai citas tautas!

Valters Rudzītis: Pilnīgi pareizi. Tie briesmu darbi nav aizmistami. Manuprāt, A/Par ir šo okupantu tiešie atbalstītāji.

Jānis Cielēns: Tas dzejolis radās atmodas sākumā un bija graujošs, un lika sapast. Ja latvietim reizēm “ar bomi” neiegāž, viņš negrib dzirdēt!

Rīgā jaunos dzīvojamos masīvus buvē krieviski runājošie; krieviski runājošie no Krievijas tos var iepirkt, nevis Latvijas iedzīvotāji, tas ir Pierīgā, Jūrmalā

Ligita Putniņa: Jāni, šeit krievi dzīvo labāk un bagātāk, tāpēc arī viņi ceļ te mājas un pērk dzīvokļus, un strādā vismaz 2 darbavietās. Vietas bērniem bērnudārzos pietiek, tāpēc māmiņas jau pēc bērna 1,5 gada vecuma var sākt strādāt. Šeit viss tiek darīts okupantu pēcnācēju labā, tāpēc arī latvieši aizbrauc, jo, piemēram, nav vietu bērnudārzos. Latviešiem piedāvā krievu bērnudārzus, kur ir brīvas vietas, vai privātos, kur maksa ir salīdzinoši daudz daudz lielāka.

Steidzīte Freiberga: Cik par to jau nav runāts, Līga! Ja tādas margaritas neko nav sapratušas, tad diemžēl nav tā apziņa pacēlusies. Bet pats sliktākais, ka šādi cilvēki pat grib palielīties vēl ar savu apkaunojošo atpalicību un cenšas vēl norāt citus, kuri pūlas ieskaidrot, kas ir kā… Tātad nezināšana ir šo nožēlojamo “gudrīšu” goda lieta…

Ligita Putniņa: Jāni, viņiem visiem [kolonistiem] šeit ir darbs, tāpēc viņi nevis brauc prom, bet tieši otrādi – nepārtraukti iebrauc vēl no austrumiem. Un viņus tautieši te sagaida ar atplēstām rokām: tomēr savējie, kopīga sarunvaloda un dzīves uztvere, un viņiem te Latvijā ir liels spēks… ļoti liels.

Jānis Cielēns: Ligita, par ko es runāju! Beidzot Tu Rīgā redzi tiešāk!

 

 

Publicēts laikrakstā “DDD” Nr.5(451) [2020. gada 6.–19. marts]


« Atpakaļ