Dzīvās Ētikas Mācībai: 100 gadi

No kreisās: Nikolajs Rērihs, Helēna Rēriha, Jurijs Rērihs un Svjatoslavs Rērihs

Saruna ar apgāda “Vieda” valdes priekšsēdētāju un LNF priekšsēdētāju Aivaru Gardu

 

DDD: 24. marts ir īpaša diena apgāda “Vieda” un laikraksta “DDD” kolektīvam.

Aivars Garda: 1920. gada 24. martā tika izdarīts pirmais Dzīvās Ētikas Mācības pieraksts. Apgādam “Vieda” tā ir liela diena, jo tagadējais kolektīvs pilnā sastāvā studē Agni Jogu. Tātad šogad paiet 100 gadi.

DDD: Helēna Rēriha tiek godāta par Agni Jogas Māti. Vai tādēļ, ka viņa pierakstīja Mācību?

A.G.: Jā. Par Helēnu Rērihu Agni Jogas Autors – Šambalas Valdonis Maitreija – Saka: “Es devu ugunīgo Akmeni tai, kura pēc Mūsu lēmuma tiks saukta par Agni Jogas Māti, jo viņa atdeva sevi Izplatījuma Uguns pārbaudei”.

 

Atbildes uz vissvarīgākajiem jautājumiem

 

DDD: Līdzīgi jautājumi jau tikuši uzdoti vairākkārt, un tomēr vēlos tos atkārtot arī šajā sarunā. Kādēļ cilvēkiem būtu jāsāk studēt tieši Dzīvā Ētika jeb Agni Joga? Kas ir tās pamatā? Vai tad nav citas garīgas mācības, kurām sekot?

Aivars Garda

Aivars Garda: Jums ir taisnība. Cilvēki grib, lai viņiem atkārto un atkārto.

Tāpēc, ka Agni Joga dod atbildes uz vissvarīgākajiem jautājumiem: “Kas ir cilvēks, no kurienes viņš nāk, uz kurieni iet? Kas notiek pēc cilvēka fiziskā ķermeņa nāves? Kā ir radies Kosmoss? Kā ir radusies Saules Sistēma? Kas ir radījis Kosmosu? Kas ir radījis Zemi un Saules Sistēmu? Kas ir tas Dievs, ko pielūdz latviešu tauta un visas citas tautas, un visi cilvēki pasaulē? Kas ir Kosmiskā Hierarhija?” Un vēl uz citiem svarīgākiem jautājumiem. Ja ir vēl kāda mācība, kas atbild uz šiem jautājumiem, lai piesakās.

Diemžēl tagadējo cilvēku vissvarīgākie jautājumi ir nopelnīt un patērēt. Lopisks pasaules uzskats. Bet vēl apvainojas, ja viņus nosauc par lopveidīgajiem.

Pareizi ir pelnīt tik daudz, lai tas netraucētu, bet tikai veicinātu cilvēka garīgu pilnveidošanos. Tam daudz nevajag. Ir jābūt mājoklim, kur dzīvot, naudai, lai paēstu, apģērbtos, iegūtu izglītību, radītu ģimeni, uzturētu bērnus utt. Latvijā ir maz tādu cilvēku, kam nav nekā. Tomēr ar sevis garīgu pilnveidošanos nodarbojas ļoti retais. Jo vairāk naudas ir cilvēkam, jo vairāk viņš grib patērēt, tāpēc par sevis cildenu audzināšanu nedomā.

Ļoti retais latvietis mīl savu tautu un valsti tā, kā tam vajadzētu būt, ievērojot cilvēka, tautas un valsts augstākos ideālus. Vairākums mīl savu tautu un valsti par to, ka tā ļauj cilvēkam pelnīt un patērēt, pelnīt un patērēt… Ja neļauj pelnīt tik daudz, cik latvietis vēlas, tad uzmet lūpu un pamet Latviju.

DDD: Ko jums pašam nozīmē Agni Joga? Kā tā ir mainījusi jūsu dzīvi un to, ko jūs darāt?

A.G.: Līdz Agni Jogai es meklēju atbildes uz tiem iepriekš minētajiem jautājumiem, bet nekur neatradu. Pašmācības ceļā studēju dažādas teorijas, tajā skaitā izlasīju arī dažas Ernesta Brastiņa grāmatas par latvisko dzīvesziņu. Lasīju arī tautasdziesmas. Tie, kuri teic, ka tautasdziesmās, latviskajā dzīvesziņā, Bībelē ir atbildes uz iepriekš uzdotajiem jautājumiem, vai nu apzināti melo, vai muld par to, ko nezina. Trāpījās Brastiņa grāmata, kuras nosaukumu neatceros. Tajā viņš strostēja Ulmaņa valdību apmēram tādos vārdos, citēju pēc atmiņas (smejas): “Vai tad ministri ir parādījuši savu patriotismu? Vai kaut viens no ministriem ir kaklasaites vietā sējis prievīti? Nav. Tātad nav latviskas izpratnes!” Kad es to izlasīju, sapratu, ka nevaru Brastiņu uztvert nopietni.

Grieķiem un romiešiem ir savi mīti par Dieviem. To visi izglītoti cilvēki labi zina. Par latviešu tautas mītiem vēsture tik labi nezina. Brastiņš izklāstīja savu versiju. Labi, pieņemsim, ka tas tā ir. Un ko tālāk? Nu, zinām mēs savus mītiskos Dievus, grieķi jau sen zina, bet vairs nepielūdz Zevu. Labi, varētu arī pielūgt, bet vai tad zinātkārs pētnieks negrib zināt, kas tad ir latviešu tautas Dievs, grieķu Zevs, romiešu Jupiters, indiešu Brama, Višnu, Šiva, vai Kristus un Buda? Man tas jau interesēja no pusaudžu gadiem. Vai tikai abstrakti teiksmu simboli? Ja tā, tad latviešu dzīvesziņas paudēji pielūdz abstraktu Dievu, Māru, nezinot, kas Viņi tādi ir. Bet tas taču ir nenopietni! Bērnišķīgi! Jo tagad ir trešais gadu tūkstotis, bet cilvēki ir tikpat infantili kā pirms diviem tūkstošiem gadu.

Agni Joga izskaidro šos jautājumus. Es tagad zinu, Kas ir latviešu tautas pielūgtais Dievs. Ja kāds man to būtu pateicis agrā jaunībā, es ļoti priecātos. Taču, kad es to pasaku tagad, tad man brūk virsū gan baznīcas kristieši, gan latviskās dzīvesziņas pārstāvji. Viņi spītīgi vēlas būt stulbi. Ja tas būtu tikai mans uzskats, tad tam nebūtu vairāk nozīmes kā maniem oponentiem. Taču to pasaka Pats latviešu un reizē arī visu citu tautu un cilvēku Dievs (Tas, kuru pielūdz visi cilvēki pasaulē). Viņš ir visu pasaules reliģiju sākotnējais Autors. Jo vēlāk tumsonīgie cilvēki daudz ko pierakstīja no sevis.

DDD: Viņi teic, ka netic, ka ir tāds Agni Jogas Autors, par kuru runājat…

A.G.: Netic tāpēc, ka nezina. Es un citi laikraksta “DDD” veidotāji zina, tāpēc arī tic. Ticība bez zināšanas ir tas, ko cilvēki sauc par aklu ticību. Patiesībā ir tā, ka cilvēks tic tam, ko viņš uzskata, ka zina. Ja cilvēks ir lasījis muļķīgas grāmatas un tic to autoriem, tad viņš domā, ka zina patiesību. Neīstas zināšanas arī ir zināšanas, tikai tās ir melīgas zināšanas, viltus zināšanas.

Un otrādi, ja cilvēks ir studējis patiesu Mācību, viņš zina, ka tā ir Patiesība un tic tās Autoram. Tā nu sanāk, ka pirmais zina kaut ko aplamu un tic meliem, bet otrais zina kaut ko īstu un tic Patiesībai. Abi divi uzskata, ka zina. Taču vienam no viņiem nav taisnība. Kā cienījamie lasītāji domā, kuram nav taisnība?

Tomēr ir liela atšķirība, piemēram, ja cilvēks akli, tas ir, bez izpratnes, notic patiesai Mācībai, tad vēlāk viņam ir cerība šo izpratni izveidot. Ja cilvēks akli notic meliem, tad ir gandrīz neglābjami pievērst viņu Patiesībai.

Tāpēc jau arī ir tik grūti vienoties. Mēs piedāvājam lasīt Augstu Avotu – Dzīvo Ētiku, bet viņi mums turpretī piedāvā lasīt melīgu autoru darbus, apgūt neīstas zināšanas. Viņi, izlasot, piemēram, Augstā Valdoņa izteikumus par Ļeņinu, netic tiem. Mēs, savukārt, zinām, ka, ja kāda autora domas par Ļeņinu, vai vienalga par kādu citu jautājumu, nesaskan ar Valdoņa domām, tad šim autoram nav taisnība. Mēs to viņiem pasakām, bet viņi niknojas uz mums un zaimo mūsu Kosmisko Tēvu. Un zaimošana jau ir liels noziegums. Zemes likumi par to nesoda. Taču karma soda ļoti bargi.

 

Mazākums kļūst arvien gudrāks

 

DDD: Kā jūs raksturotu stāvokli pasaulē simts gadus pēc Dzīvās Ētikas jeb Agni Jogas pierakstu aizsākšanās? Kādēļ liekas, ka šobrīd triumfē netaisnība un degradācija?

Aivars Garda: Tas ir tāpēc, ka cilvēki fiziskajā pasaulē neredz smalkos procesus, kas notiek domu un jūtu sfērās. Mūsu evolūcijas Vadītājs redz nākotni, un tā jau ir izveidojusies Smalkajā Pasaulē. Ja mēs spētu redzēt Smalko Pasauli tāpat, kā to redz Valdonis, tad redzētu, kāda tā būs uz Zemes diezgan drīz. Otrkārt, cilvēki domā, ka vairākums izšķir visu. Taču Agni Joga vēstī, ka mazākums virza evolūciju.

Pūļa vairākums izšķir tā saucamo vēlēšanu iznākumu, taču ne progresa gaitu. Vairākums jeb pūlis tagad patiešām ir degradējies un turpina degradēties arvien vairāk. Tas ir visā pasaulē. Lai būtu līdzsvars, tad mazākumam vajadzētu kļūt arvien gudrākam, tikumiskākam, bezbailīgākam. Tā tas arī ir: stulbie kļūst arvien stulbāki, bet gudrie arvien gudrāki. Valdonis redz, ka diezgan drīz gudrākā mazākuma domas un jūtas ņems virsroku pār tumsoņiem.

Tas, ka Latvija ir patiešām godpilnajā pēdējā vietā Eiropas Savienībā pederastu un lesbiešu atbalstīšanā, liecina, ka mums vēl ir kāda cerība. Rietumeiropieši un amerikāņi ir deģenerējušies krietni vairāk par latviešiem. Tas arī nozīmē to, ka Latvijas mazākums ir ļoti spēcīgs, ja var stāties pretī šai drausmīgajai homoseksuālisma propagandai.

Arī jūs, cienījamie lasītāji, uztveriet Gunta Bojāra šā gada 9. martā veidoto raidījumu “Aizliegtais paņēmiens” LTV1 kā netīru homoseksuālistu propagandu. Kā netīru izvirtības propagandu. Stāstiet par to visiem saviem paziņām, saviem bērniem un mazbērniem, ka senie latvieši uzskatīja homoseksuālistus par izdzimteņiem. Latviešu konversācijas vārdnīcā tas tieši tā tiek skaidrots.

Atcerēsimies, ka Mācībā ir teikts, ka briesmīgāka par karu, mēri, zemestrīci un citām lielām nelaimēm, ir apziņas deģenerācija. Tātad labāk ir karot ar visām kara briesmām un šausmām, labāk ir slimot ar mēri un pat ar tagadējo koronavīrusu nekā degradēt savu apziņu. Apziņas deģenerācija ir nenormālu parādību uzskatīšana par normālām. Piemēram, tie, kas uzskata latviešu tautas nodevību, okupantu integrāciju un saliedēšanu, homoseksuālismu par normālu parādību, ir apziņas deģenerāti jeb apziņas izdzimteņi. Tas nozīmē, ka viņiem ir iepuvušas smadzenes, citiem neatgriezeniski sapuvušas.

Ja cilvēks iet bojā karā, drosmīgi aizstāvot savu zemi un tautu, no mēra vai koronavīrusa, ja viņš ir krietns un gudrs cilvēks, tad Smalkajā Pasaulē viņš būs vēl krietnāks un gudrāks, jo ar kara un slimības ciešanām būs izpircis prāvu savas negatīvās karmas daļu. Viņš dzīvos augstākajos Smalkās Pasaules slāņos kopā ar tikpat krietniem cilvēkiem. Jo vīrusi nepārceļas uz Smalko Pasauli. Nākamajā fiziskajā iemiesojumā viņš varēs turpināt savu jau tā krietno apziņu arvien vairāk pilnveidot. Viņš piedzims par skaistu un gudru cilvēku.

Taču, ja cilvēks ir kļuvis par apziņas deģenerātu, tad Smalkajā Pasaulē viņš arī būs izdzimtenis un veģetēs izdzimteņa dzīvi viszemākajos slāņos ar tādiem pašiem smirdīgiem apziņas izdzimteņiem. Turklāt nākamajā fiziskajā iemiesojumā uz Zemes cilvēkam būs tendence atkal kļūt par izdzimteni šeit, jo viņu magnētiski pievilks tie meli un izdzimtība no iepriekšējās dzīves. Var gandrīz droši apgalvot, ka tie, kas uzskata homoseksuālismu par normālu parādību, arī iepriekšējās dzīvēs ir bijuši pederasti un lesbietes, vai arī apziņas izdzimteņi.

 

Dzīvā Ētika: latviešiem vistuvākā Mācība

 

DDD: Jau esam rakstījuši, ka tieši latviešu valodā ticis pilnībā izdots pirmais Dzīvās Ētikas Mācības jeb Agni Jogas tulkojums pasaulē. Jūs esat tas, kurš spēra šo soli. Kādēļ nolēmāt, ka šīs grāmatas ir jātulko un jāizdod? Ne lietuvieši, ne igauņi to nav paveikuši vēl joprojām.

Aivars Garda: Jā, latviešu tauta ir pirmā tauta pasaulē, kuras valodā ir izdota Agni Joga visos sējumos. Pat angļu valodā Mācība visā pilnībā tika izdota pēc mums. Protams, Krievijā Mācība oriģinālvalodā tika izdota agrāk par mums.

Uzskatu, ka latvieši ir pelnījuši lasīt Dzīvo Ētiku latviski. Bībele taču jau sen tika pārtulkota latviski. Agni Joga ir jaunāks Pavēstījums par Jauno Derību. Agni Jogā ir pateikts nesalīdzināmi vairāk nekā Vecajā un Jaunajā Derībā, kopā ņemot. Arī vairāk par visām citām Mācībām kopā. Svarīgi saprast, ka Dzīvā Ētika nav reliģija tās tradicionālajā baznīcas izpratnē. Tāpat kā Slepenā Doktrīna, Agni Joga ir Zinātnes, Reliģijas un Filozofijas sintēze. Tajā Autors zinātniski skaidro, kā ir veicams vissvarīgākais cilvēka dzīvē, proti, kā vajag sevi garīgi pilnveidot, kā sevī ieaudzināt cildenas gara kvalitātes, lai pēc ļoti ļoti ilga laika sasniegtu Paša Autora apziņas līmeni un varenību.

Daži nejēgas jautā: “Kā tā var būt zinātnes, reliģijas un folozofijas sintēze, ja zinātnieki, garīdznieki un filozofi par to neko nezina?” Atbildu: “Tāpēc jau arī nezina, ka tā ir augstākas zinātnes, augstākas reliģijas un augstākas filozofijas nekā mūsdienu zinātne, reliģija un filozofija sintēze.”

Tāpēc jau arī es aicinu zinātniekus, baznīckungus un filozofus mācīties, mācīties un vēlreiz mācīties. Kā tajā dzejolītī: šurp grāmatas, uz skolu, zinātnieki, baznīckungi un filozofi, un esiet teicamnieki – tad māmiņai un tētiņam, un Dzimtenei būs prieks. Studēt Agni Jogu nav tas pats, kas skaitīt pātarus.

Agni Jogā ir teikts, ka Kristu skumdināja baznīcu izveidošana. Viņš Pats nekad nav novēlējis baznīcas izveidošanu. Kristus-Maitreija Teic, ka Viņa vārdā tika izdarīti ļoti daudzi un smagi noziegumi. Vai mēs vainosim par to Valdoni Maitreiju? Par to, ko Viņa vārdā mēs paši – cilvēki – esam  pastrādājuši savās iepriekšējās dzīvēs fiziskajos ķermeņos?

DDD: Jūsuprāt, vai latvieši spēj labāk pieņemt un uztvert Dzīvās Ētikas zināšanas nekā, piemēram, vācieši, franči, angļi?

A.G.: Domāju, ka jā. Helēnai Rērihai jautāja, vai vajag tulkot Mācību vācu valodā? Viņa atbildēja, ka var, bet nebūs, kas lasa. To viņai pateica Pats Autors. Redzam, ka Vācija tagad ir ļoti degradējusies. Toties Latvijā ir salīdzinoši daudz Agni Jogas lasītāju. Ja rēķinātu uz vienu latvieti vai vienu krievu, tad varbūt, ka mēs pārspējam pat Krieviju.

 

Redzami Neredzamais

 

DDD: Daži kristieši gaida otro Kristus atnākšanu fiziskajā ķermenī.

A.G.: Pēc piesišanas krustā Kristus nolēma neiemiesoties fiziskajā ķermenī. Par to vēsta Dzīvā Ētika un Helēna Rēriha. Tas nenozīmē, ka šī vienotā Individualitāte, ko cilvēki pazīst kā Kristu-Maitreiju, pēc Kristus nav iemiesojusies fiziskajā ķermenī. Tādi iemiesojumi bija Origens, Akbars Lielais, Radoņežas Sergijs un vēl daži, par kuriem informējām iepriekšējos laikraksta numuros. Tikai šajos iemiesojumos Viņš nesniedza Savu Jaunu Mācību, bet rādīja, kā Kristus Mācību vajag īstenot dzīvē un attīrīt to no vēlākajiem uzslāņojumiem.

Dzīvās Ētikas Mācību Viņš Pavēstīja, būdams Redzami Neredzams. Tas ir, ar gara acīm Redzams, bet fiziskajām acīm – Neredzams. Tie, kuri ir gatavi pieņemt Jauno Mācību – Agni Jogu, redz gara acīm savu Kosmisko Tēvu un atzīst Viņa Jauno Mācību. Varam tikai iedomāties, kā pasaules Kosmisko Tēvu fiziskajā ķermenī sagaidītu visu konfesiju baznīcas, mūsu latviskās dzīvesziņas sludinātāji. Baznīckungi un viņu avis ir tik degradējušies, ka negaida jaunu mācību, gluži tāpat, kā to negaidīja sinagogās pirms diviem tūkstošiem gadu. Viņi gaida Mesiju, Kurš apliecinātu baznīcai ticīgo cilvēku maldus.

Latviešu dzīvesziņas sludinātāji gaida, lai vienīgi latviešu tautai piederīgs Dievs tautastērpā ar vislielāko un vistautiskāko prievīti ap kaklu, apstiprinātu viņu maldus. Lieki atgādināt, ka bez prievītes Dievs vispār netiktu pie vārda (smejas). Noteikti gaidītu, lai latviešu Dievs pateiktu: “Galvenais, latvieši, sviniet svētkus latviešu datumos, nevis kristiešu datumos, staigājiet tautas tērpos, valkājiet prievītes, dziediet un laimē dejiet, tad viss būs labi. Tad okupanti paši aizvāksies, jo latviešu svētkus negribēs svinēt un latviski dziedāt un dancot.” Varat iedomāties, kā reaģētu tādi prancāni, saprovskas un citi, ja viņiem pateiktu, ka likt uzsvaru uz latvisko svētku dienu svinēšanu un dziesmiņu dziedāšanu ir muļķīgs atavisms un infantilisms (smejas).

Kristieši gaidītu Mesiju vēl baltākā tērpā par Pāvesta tērpu. Ja viņiem pateiktu, ka baznīckungi ir sagrozījuši un izkropļojuši Kristus Mācību līdz nepazīšanai, vai viņi nereaģētu tāpat kā sinagogieši pirms diviem tūkstošiem gadu?

DDD: Kāpēc mēs redzam gara acīm Valdoni Maitreiju, bet baznīcēni un latviskās dzīvesziņas sludinātāji neredz?

A.G.: Tieši tāpēc, ka viņu sirdis un prāti ir piesātināti ar meliem, ar neīstām zināšanām. Tāpat kā manā piemērā par muļķīgu grāmatu lasīšanu. Viņi gara acīm redz atnākam vēl lielāku meli un muļķi par viņiem, kas viņiem iemācītu arvien jaunas un jaunas muļķības un melus. Viņiem neinteresē garīga pilnveidošanās, viņus interesē, kā var iemācīties vēl labāk muļķot lētticīgos sekotājus. Protams, arī pelnīt un patērēt.

Tomēr vienā vēstulē saviem dēliem Helēna Rēriha atklāj, ka Valdonis Maitreija Agni Jogas pasludināšanas laikā bija fiziski iemiesojies uz Zemes. Protams, Viņu cilvēki nepazina. To arī varēja sagaidīt. Jo Viņš nepasludināja sevi par Mesiju. Bet izcili nodzīvoja savu dzīvi nemitīgā varoņdarbā.

 

Publicēts laikrakstā “DDD” Nr. 6(452) [2020. gada 20. marts–2. aprīlis]


« Atpakaļ