Grāmatas nav nekāds alkohols, lai tām samazinātu nodokli

Finanšu ministrija

 

Finanšu ministrija kompetences ietvaros ir izskatījusi Latvijas Grāmatizdevēju asociācijas 2019. gada 12. jūnija vēstuli, kurā atkārtoti tiek lūgts atbalstīt samazinātās pievienotās vērtības nodokļa (turpmāk – PVN) likmes noteikšanu jebkura formāta grāmatām ne lielāku par 5 procentiem, un sniedz šādu informāciju.

[..]

Finanšu ministrija uzskata, ka tās rīcībā nav jaunu faktu vai apstākļu, uz kā pamata būtu maināma iepriekš paustā nostāja un viedoklis.

Papildus skaidrojam, ka samazinātās PVN likmes ieviešanas mērķis nevar būt naudas plūsmas palielināšana izdevniecībās, kas izdevējiem ļautu arī turpmāk nodrošināt darbu augsta līmeņa profesionāļiem vai maksāt lielākus honorārus autoriem un ieguldīt jaunāko tehnoloģiju ieviešanā. [..]

 

 

Komentāri pēc publikācijas portālā “Pietiek.com”

 

Arturs Priedītis: Bet vai tad varēja būt savādāk! Latvijā valda postcilvēki. Taču ir arī otrā puse: grāmatniecības pārvēršana par biznesu, lai kļūtu miljonāri. Pēcpadomju laikā neatkārtojās pirmskara grāmatniecības patriotiskums. Otrs Gulbis nebija. Tūlīt sāka rosīties kaut kādi no pažobelēm izlīduši nekaunīgi parvēniji, cerot kļūt miljonāri. Tipiski vulgārā parvēniju slāņa pārstāve, ļoti neinteliģentā Kilbloka lepojas, ka ir miljonāre. Bet tas taču ir absurds! Kur vēl tā notiek, kad ar mācību grāmatu izdošanu un tirdzniecību var kļūt miljonārs? Un ko tad var sastapt mūsu grāmatnīcās? Var sastapt tikai tulkotas “lubenes”, kā latvieši sauc seklus, banālus, perversus, mietpilsoņiem adresētus izdevumus. Mūsu “patriotiskie” grāmatizdevēji tautu audzina, izglīto ar reti primitīvu lasāmvielu jau 30 gadus. Rietumu masu kultūras industrija ir tautu degradācijas un deģenerācijas instruments. Latviešu grāmatizdevēji nav labāki par Rietumu sociuma piemēslotājiem. Ja valsts rūpētos par tautas garīgo veselību, tad faktiski vajadzētu izveidot tādus apstākļus, lai dažādiem veikliem alkatīgiem kilblokiem nebūtu izdevīgi izdot savas “lubenes” un piemēslot tautas smadzenes un sirdis.

A.P.: Pie mums nav tas slānis grāmatniecībā/kultūrā, ko sauc par intelektuālo literatūru. Nav ne žurnālu, ne interneta mediju, ne grāmatu. Kriminālā kapitālisma dzimtenē Krievijā tāds slānis ir ļoti biezs. Bet Krievija jau nevar būt mums paraugs arī tad, ja esam tāda pati kriminālā kapitālisma valsts un strauji kļūstam vēl toksiskāka kriminālā kapitālisma valsts nekā Krievija.

Paija: Grāmatnīcas ir pārpludinātas ar sēnalu literatūru, saturīgu oriģināldarbu maz – tikai mans subjektīvais viedoklis.

precizējums: Bauriem jādzer, nevis grāmatas jālasa. Pat hitlers to pirms 80 gadiem zināja – nekādas higiēnas, tikai tabaku un šņabi.

Secinājums: Gājāt, balsojāt? Tagad saņemiet.

Žulis: Jā, tagad jau vairs gandrīz neviens neapšauba PVN. Ja nu vienīgi, kā šajā gadījumā, bikli palūdz samazināt PVN likmi. Protams, pretim saņem triju pirkstu kombināciju. Bet cilvēki, padomājiet, ko īstenībā nozīmē PVN! Piemēram, PVN pārtikai, – valsts liek saviem iedzīvotājiem maksāt nodevu par to, ka viņi pērk un ēd pārtikas produktus. PVN zālēm – valsts liek saviem iedzīvotājiem maksāt nodevu par to, ka viņi pērk zāles, lai sevi izārstētu no slimībām. PVN grāmatām – valsts iekasē nodevu par to, ka tās iedzīvotāji lasa grāmatas, izglītojās. PVN būvmateriāliem – valsts iekasē nodevu no saviem iedzīvotājiem par to, ka viņi cenšas celt sev mājokļus vai uzlabot savus dzīves apstākļus esošajā mājvietā. U.t.t.

Man liekas, ka pat visbargāko viduslaiku tirānu pārvaldītajās valstīs, cilvēkiem nebija jāmaksā valsts varai nodevas par to, ka viņi ēd vai ārstējas. Toties “brīvajā Latvijā” laikam vienīgais, kas ar nodokli vēl nav aplikts, ir mūsu elpojamais gaiss vien. Bet gan jau arī tas tiks izdomāts. Par dzeramo ūdeni jau maksājam.

Cik gan debilam un propagandas nozombētam ir jābūt cilvēkam, kurš domā, ka šī valsts rūpējas par saviem iedzīvotājiem vai arī cer šādas rūpes no valsts sagaidīt nākotnē?!

lauķis: Vēl jau jāmaksā nodoklis par tiesībām dzīvot. Ja vēl uzlabo sava mitekļa apstākļus tad arī uzceļ nodokli. Visīstākā verdzība.

VB: Žulis rakstīja: “Man liekas, ka pat visbargāko viduslaiku tirānu pārvaldītajās valstīs, cilvēkiem nebija jāmaksā valsts varai nodevas par to, ka viņi ēd vai ārstējas.” Jā: 10% karalim un 10% baznīcai, tas bija viss! Arī tad daudzi mira badā, tomēr uzkrājās tas, lai no feodālisma tiktu kapitālismā. Mums laikam vairs nav kur iet – tāpēc var atņemt vairāk/visu.

ha-ha: Pie zināmas ienākumu robežas cilvēki ir spiesti atteikties no dzīvībai neaktuālu lietu iegādes. Tā daļai latviešu, grimstot arvien dziļāk nabadzībā, ir jāatsakās no preses, grāmatu un daudzu citu ierastu lietu iegādes, pat siļķe un reņģe ir kļuvusi par luksusa preci.


“DDD” komentārs: Ir grūti teikt par citām izdevniecībām, jo nepārzinām visu izdoto grāmatu klāstu. Tomēr par apgādu “Vieda” ar pilnām tiesībām var teikt, ka tā ir patriotiska (vispatriotiskākā) un uz augstiem garīgiem mērķiem virzīta izdevniecība. Par to liecina “Viedas” grāmatas. Kā arī tas, ka apgāda “Vieda” darbinieki ir arī vienīgās patiesās nacionālā mēroga avīzes redakcijas darbinieki. Turklāt vienīgās biedrības (Latvijas Nacionālās frontes), nevis oligarhu avīzes Latvijā.


« Atpakaļ