Ar spožo DDD liesmu

Vilhelms Ļuta

Žurnālists

 

Ir tāda teiksma par Danko, kurš uzņēmās glābt okupācijai un iznīcībai nolemtos savas dzimtas ļaudis. Viss sākās ar neticību un pat naidu pret drosminieku. Taču Danko nepadevās vājumam. No savām krūtīm viņš izrāva sirdi un to, kā degošu lāpu nesdams, apgaismoja ceļu cilvēkiem un izveda tos no posta.

Arī laikraksts “DDD”, kas uzausa pirms 17 gadiem ir kā spoža lāpa, kas latviešiem rāda izeju no iznīcības. Jāsāk tik ar okupācijas seku novēršanu un latvisko vērtību saglabāšanu.

Nikolaja Rēriha glezna “Pasaules Dārgums – Čintamani”, 1924.

Aivara Gardas iedegto vaduguni visādiem pretdemokrātiskiem līdzekļiem cenšas apdzēst gan okupanti, gan viņu līdzskrējēji. Par okupantu agresiju nav jābrīnās – jo tā ir viņu būtība. Taču grūtāk apjēgt to, kāpēc ar okupantiem būtu jābrāļojas veselam baram latviešu.

Aivaru Gardu paši pirmie sāka apriet visādi muižnieki, rokpeļņi, voikas, pabriki, lejiņi un vairāki citi. Šai grupai ar darbiem pieslējās arī varneši, kas pirms tam solīja izveidot latvisku Latviju – pieņemta tika pat deklarācija par okupācijas seku novēršanu. Diemžēl solītais tika ātri aizmirsts. Saeima un valdība sāka pildīt Briseles un Maskavas norādījumus, kas aicināja visādi atbalstīt un nostiprināt krievu kopienu.

Ideju par latviskās Latvijas izveidi pilnībā sabrucināja varnešu ciniskais lēmums okupantiem piešķirt pilsonību. Oficiāli pilsonība pienācās tikai tiem, kas jau bija LR pilsoņi līdz 1940. gada 17. jūnijam, un viņu pēctečiem. Taču Iedzīvotāju reģistrs pamanījās par pilsoņiem iegrāmatot arī 160 tūkstošus tādu, kuriem ar agrāko LR pilsonību nebija nekāda sakara. Tad sekoja naturalizācijas likuma pieņemšana, kas pilsoņa tiesības ļāva piešķirt vēl 150 tūkstošiem okupantu.

Nelikumīgās, prettiesiskās izdarības ar pilsonību ārkārtīgi saasināja politisko situāciju valstī. Latviešu īpatsvars pilsoņu kopumā nokritās no 80 līdz 70 procentiem. Interfrontes mantiniekiem tas ļāva sagrābt varu Rīgā, Daugavpilī, Rēzeknē. Valsts politiskā drošība ir nokritusies līdz viszemākajam līmenim.

Latviešu politiķiem ir pēdējais laiks apjēgt, ka laikrakstā “DDD” izvirzīto uzdevumu neizpilde valsti drīz novedīs līdz pilnīgai katastrofai.

 

 

Publicēts laikrakstā “DDD” Nr.13(435) [2019. gada 12.–25. jūlijs]


« Atpakaļ