“Klusēšanas kods” slēpj patiesību par uzbrukumiem baznīcām

Kamēr Francijas varas struktūras pauž pārliecību, ka liesma, kas iznīcināja 850 gadu senās Parīzes Dievmātes katedrāles jumtu, bija negadījums, tas pievērš uzmanību uzbrukumiem, kas tiek vērsti pret kristietības simboliem Eiropā.

Saskaņā ar policijas datiem, Francijā pēdējo divu gadu laikā ir izpostīti gandrīz 2 000 kristiešu dievnamu. Vācijā marta mēnesī fiksēti četri uzbrukumi dievnamiem.

Daži Francijas politiķi baznīcu iznīcināšanu – vidēji divas baznīcas dienā – skaidro ar “kareivīgo sekularizāciju”. Bet, pēc Geitstonas institūta pētnieka Reimonda Ibrahima[1] domām, “valdība un mediji apzināti slēpj vandāļu identitāti. [..] Tajos retajos gadījumos, kad vandālismu izdarījušo musulmaņu (jeb “migrantu”) identitāte ir nejauši kļuvusi zināma, vandāļi tiek raksturoti kā cilvēki ar garīgiem traucējumiem”.

Ibrahims atsaucas uz Vācijas medija “PI News” pētījumu, kurā atklāts, ka “reti kurš uzdrošinās runāt vai rakstīt par daudzajiem uzbrukumiem kristiešu simboliem. Gan Francijā, gan Vācijā vērojama daiļrunīga klusēšana par skandalozajiem uzbrukumiem un to veicēju izcelsmi.” Pie varas esošie uzkrītoši izvairās notiekošajā vainot migrantus.

“Ne jau vandāļiem ir jābaidās no izraidīšanas, bet gan tiem, kuri uzdrošināsies kristiešu simbolu iznīcināšanu saistīt ar imigrantu pieplūdumu. Viņi tiks vainoti par naida runu un rasismu.”

Francijas policija 2018. gadā fiksējusi 875 uzbrukumus, bet 2017. gadā – 1 045. Šāda informācija publicēta Londonas laikrakstā “The Sun” tikai deviņas dienas pirms ugunsgrēka Parīzes Dievmātes katedrālē.

“Islāma valsts” sekotāji internetā ugunsgrēku Parīzes Dievmātes katedrālē raksturoja kā Allāha “atmaksu un sodu”. Ko līdzīgu internetā pauda arī citi lietotāji ar musulmaņiem raksturīgiem vārdiem.

Parīzes prokurors Remijs Heics paziņoja, ka nav acīmredzamu pierādījumu, ka notikusi ļaunprātīga dedzināšana. Jumtā notikuši 6,8 miljonus vērti rekonstrukcijas darbi, kad sācies ugunsgrēks. Pēc ziņu aģentūras “Reuters” ziņām, negadījuma izmeklēšanā iesaistīti 50 izmeklētāji.

 

 

Vairs neklusēsim!

 

Lūk, daži nesenākie uzbrukumi baznīcām – ugunsgrēks Sv.Sulpīcija baznīcā Parīzē, Nīmas katedrāles sienas nosmērētas ar izkārnījumiem un sabojātas ērģeles Sendenī bazilikā netālu no Parīzes centra. Policija uzskata, ka ugunsgrēks Sv.Sulpīcija baznīcā izcēlies nejauši. Pēc šī ugunsgrēka laikraksts “The Sun” ziņoja, ka Francijas Republikāņu līderis Lorāns Vokjē vaino presi, ka šim gadījumam nav pievērsta pietiekama uzmanība. “Sv.Sulpīcija baznīca nav tikai baznīca, bet tā ir daļa no mums. Pietiek pakļauties klusēšanas kodam,” Vokjē paziņoja.

Divi Francijas opozīcijas pārstāvji ierosinājuši izveidot parlamentārās izmeklēšanas grupu par anti-kristiešu uzbrukumiem.

Pagājušajā gadā baznīcas ne tikai demolētas, bet arī apzagtas. Ziņots par 129 zādzības gadījumiem. Francijas Iekšlietu ministrija savukārt ziņo pa 59 baznīcu kapsētu postījumiem.

 

“Lienošais karš”

 

“PI News” ziņo, ka Vācijā ir “lienošais karš pret visu, kas simbolizē kristietību: uzbrukumi krustiem kalnu virsotnēs, svēto statujām ceļu malās, baznīcām… un pēdējā laikā arī kapsētām”.

Pētnieks Reimonds Ibrahims raksta, ka ziņojumi par šiem gadījumiem atklāj ļoti niecīgu informāciju par tiem, kas stāv aiz šiem uzbrukumiem.

“Krusti ir salauzti, altāri sadauzīti, Bībeles sadedzinātas, kristāmtrauki apgāzti, bet baznīcu durvis apzīmētas ar islāmiskiem saukļiem, piemēram, “Allahu Akbar” (“Dievs ir Varens”).”

Ibrahims atsaucas uz 2017. gada novembra datiem – Alpos un Bavārijā apmēram 200 baznīcas ir apgānītas, un vairums no vandāļiem ir “jauni dumpinieki no migrantu vidus”. Citi viņus dēvē par “jauniem islāmistiem”.

Ibrahims savā pētījumā secina, ka Eiropas reģionos, kuros ir liels skaits musulmaņu, vērojams pret baznīcām un kristietības simboliem vērstu vandālisma gadījumu pieaugums.

Vācijā Ziemeļreinas-Vestfālenes reģionā uz dzīvi apmetušiem apmēram miljons musulmaņu. Tur 2016. gada Ziemassvētkos aptuveni 50 kristiešu skulptūrām nocirstas galvas un salauzti krusti. Dulmenas pilsētas vietējā avīze 2016. gadā ziņoja, ka “ne diena nepaiet” bez uzbrukumiem reliģiskajām statujām pilsētā, kurā dzīvo mazāk nekā 50 tūkstoši cilvēki, un tās apkārtnē.

2017. gada janvārī veiktais pētījums liecina, ka islāma ekstrēmistu uzbrukumi kristiešiem Francijā palielinājušies par 38 procentiem. Ja 2015. gadā reģistrēti 273 uzbrukumi, tad 2016. gadā uzbrukumu skaits palielinājies līdz 376. Vairums uzbrukumu ir reģistrēti Ziemassvētku laikā.

 

Avoti:

https://www.gatestoneinstitute.org/14044/europe-churches-vandalized

https://www.christiantoday.com/article/christianophobic-attacks-in-france-have-risen-to-38-percent-in-2016-group-reveals/104141.htm

 

Tulkoja Liene Apine

[1] Grāmatas “Četrpadsmit gadsimtu karš starp islāmu un Rietumiem”, Geitstonas institūta vecbiedrs un Tuvo Austrumu foruma biedrs.

 

Publicēts laikrakstā “DDD” Nr.11(433) [2019. gada 7.–20. jūnijs]


« Atpakaļ