“FACEBOOK” cērt taisnos jeb kāds te “suns uz siena kaudzes”?

Līga Muzikante

5. janvāra rītā, ienākot savā sociālās vietnes “FACEBOOK” profilā, manu virtuālo horizontu aizsedza ziņa angļu valodā, ka turpmāk 30 dienas es nevarēšu neko publicēt, komentēt un lietot saraksti. Domāju, ka man rēgojas… taču pēc māņu atgaiņāšanas uzraksts nepazuda.

Tad nu pētīju tālāk, kāpēc esmu kritusi feisbuka administrācijas un tā vadītāja Marka Cukerberga nežēlastībā. Izrādās, vainīgs ir žīdu tautas sakāmvārds: “Ja nevēlies, lai tev kāpj uz galvas, pārāk zemu neklanies.” Vecā gada nogalē šos vārdus biju ierakstījusi savā ziņu plūsmā, un žīdu gudrība saņēma lielu piekrišanu latviešu auditorijā – simtiem feisbuka lietotāji atzīmēja, ka patīk vai ieteica tālāk. Nu, pēc divām nedēļām, žīdu sakāmvārds ar feisbuka augstāko spriedumu ticis dzēsts, un man piešķirts sods par tā publicēšanu. Uz 30 dienām sociālajā vietnē “FACEBOOK” esmu bloķēta!

Pabrīnījos: kas tad nu – vai tad feisbuks ir kļuvis klaji antisemītisks, ja tur nedrīkst vairs publicēt žīdu tautas gudrību? Kā rakstīts paziņojumā par mana profila aktīvās darbības bloķēšanu, šī publikācija neatbilst feisbuka “Community Standards”, tas ir, publicēšanas noteikumiem. Dīvaini, vai ne?

Uzrakstīju, ka nepiekrītu šī sakāmvārda dzēšanai un 30 dienu sodam. Pēc mirkļa saņēmu atbildi, ka publikācija ir vēlreiz pārskatīta un spriedums paliek spēkā. Tātad tomēr – esmu “iesēdināta” sociālās vietnes “FACEBOOK” kaktā uz 30 dienām par žīdu tautas gudrības publicēšanu.

Pārdomājot šo patiešām dīvaino lietu, prātā nāk kāda spuraina doma, kas nebūt nav nepamatota. Proti, pats Marks Cukerbergs un arī vairāki citi feisbuka līdzīpašnieki ir žīdu izcelsmes ārkārtīgi naudīgi uzņēmēji, kuros radusies skaudība un bažas, ka citas tautas varētu “nočiept” viņu darbības principu. Te savukārt laikā ir atcerēties, kā latvieši šādu cilvēku sauc – “suns uz siena kaudzes”. Paruna, kuru es publicēju konkrētajā sociālajā vietnē, atklāj senu viedu gudrību, kas ietverta vieglā, ironiskā formā, – ja nevēlies, lai tev kāpj uz galvas, pārāk zemu neklanies. Īsi un konkrēti! Piekritīsit, tā ir taisnība, kuru, starp citu, vajadzētu ņemt vērā un beidzot sākt ievērot latviešiem – mūsu tautai. Visas nejēdzības, kas notiek mūsu valstī, ceļas no varas vīru un sievu, kā arī pašas tautas klanīšanās citiem gan Rietumos, gan Austrumos, gan pat Ziemeļos un Dienvidos. Un tad citi itin viegli spēj uzkāpt uz mūsu zemu noliektajām galviņām…

Te gan ir vēl viens aspekts – dzēšot žīdu tautas parunu, feisbuka administrācija demonstrē arī antisemītismu, ja jau izjūt nepatiku pret šo sakāmvārdu un nodēvē to par “hate speech” – naida runu, kā tas ir rakstīts viņu paskaidrojumā. Grūti saprast, kur šajā žīdu tautas gudrībā ir paslēpta naida runa, tomēr feisbuka administrācija eksplodēja. “We removed one of your posts because It doesn’t follow the Facebook Community Standards.” (“Mēs likvidējām vienu jūsu publikāciju, jo tā neatbilst Sabiedriskajiem Standartiem.”) – rakstīts viņu atbildē.

 

Bet varbūt manis notiesāšana apliecina, ka pasauli gluži vienkārši sāk pilnībā pārvaldīt ārkārtīgi naudīgi totalitārisma apoloģēti, kuriem lielākās briesmas ir kādas tautas neklanīšanās viņu priekšā? Viņi producē un izplata dažādas pamatus graujošas, melīgas ideoloģijas, bet citām tautām tās jāpieņem dziļā bijībā kā augstākā patiesība. Tie, kuri atklāj un publiski uzsver, ka tie ir meli, kas tiek mums uzspiesti, – tie tiek izraidīti no sabiedrības, no sociālajām vietnēm, no publiskās dzīves, sodīti un nospiesti. Ieteikums “Ja nevēlies, lai tev kāpj uz galvas, pārāk zemu neklanies” ir pārāk bīstams ideoloģiskajam totalitārajam režīmam. Ja jau tiku sodīta par tā publicēšanu, tātad mūsu uzskatu un vārda brīvība ir nopietnās briesmās. Mūsu iespējamie pašcieņas apliecinājumi un staltais mugurkauls skauž un kļūst neciešams ne tikai Markam Cukenbergam, bet galvenokārt tiem multimiljardieriem, kuriem klanās gan viņš pats, gan pasaules lielvalstu (par sīkajām valstiņām pat nerunājot) valdības.

Gan jau mums, latviešiem, arī ir kāds līdzīga satura sakāmvārds kā šis. Tajā ietverto gudrību esam pratuši izmantot gan dibinot savu nacionālo valsti, gan izcīnot uzvaru Brīvības cīņās, gan noturot Kurzemi leģionāru cīņās, gan nacionālo partizānu gaitās. Šobrīd mums šī gudrība ir sevī jāatjauno un jāatbrīvo sava valsts no mūsu klanīšanās rezultātā uzspiestajiem meliem.

Interesanti – kamēr Izraēlas konstitūcijā ir ierakstīts, ka tā ir “žīdu tautas valsts”, tikmēr Latvijā nez kāpēc pilsonība tiek piešķirta ārējiem ienaidniekiem, kas šeit ieradušies un savairojušies okupācijas laikā. Tomēr feisbuka histēriskā reakcija liecina, ka pat mazas tautas, iztaisnojot savu muguru, spēj dot graujošu triecienu lielo naudas maku varai. Pretdabiskās, iznīcinošās ideoloģijas, kas tiek sludinātas, var sagraut patiess, uz tautas attīstību vērsts nacionālisms jeb katra tautieša nacionālā pašcieņa.

Tiesa, pastāv vēl iespēja, ka kādiem pārkrievotiem žīdiem, kas Latvijā sevi apsaukā par ebrejiem, nav paticis vārds “žīds” – varbūt tas nav paticis arī kādiem liberastu drošības policistiem, sūdzambībelēm, kuri okšķerē mūsu aktivitātes internetā un ir likuši latviešu valodu nesaprotošajai feisbuka administrācijai izdzēst šo ierakstu. Iespējams, ka tā. Taču jebkurā gadījumā – žīdu tautas prātīgā sakāmvārda dzēšana ir un paliek liberastu nesmukums, neslēpts antisemītisms.

 

 

Publicēta laikrakstā “DDD” Nr.1(423) [ 2019. gada 11.–24. janvāris ]


« Atpakaļ