Pret ārējiem ienaidniekiem jācīnās ikdienā

Liene Apine

 

Šā gada 27. augustā LNF pārstāvju vadītajai automašīnai radās tehniskas problēmas, tādēļ, izmantojot KASKO apdrošināšanu, tika lūgta palīdzība apdrošinātājam ADB “Gjensidige”. Pēc neilga brīža saņēmām zvanu no autoservisa SIA “Auto 24” (Lursoft informācija: SIA “Auto 24”, Reģ.Nr. 50003667331, Maskavas iela 227, LV-1019, tālr.: 27888555, 28339035). Zvanītājs runāja krieviski. Pēc prasības runāt latviski sarunu turpināja kolēģis, kurš atzina, ka tehniķis nerunā latviešu valodā. Kad neizpratnē jautājām, kā tad mēs spēsim sazināties, saņēmām atbildi, ka viņš saprotot, ko viņam saka. Latviski runājošajam auto servisa darbiniekam neienāca prātā, ka mēs varētu nezināt krievu valodu, tādēļ nesapratīsim, ko meistars saka. “Viņš taču tehniķis…”, skanēja nožēlojams attaisnojums no latvieša, kuram vajadzēja nostāties klientu pusē. Vai tā nav diskriminācija pret latviešiem?

Kad negadījuma vietā ieradās tehniķis, viņš patiešām nerunāja latviski. Mums izdevās noskaidrot, ka viņu sauc Oļegs.

Mūsuprāt, Latvijā jau sen visiem vajadzēja runāt latviski – pat tehniķiem, kas sniedz palīdzību uz ceļa. Tehniskā palīdzība tiek lūgta situācijās, kas jau ir nepatīkamas, tādēļ tādu latviski nerunājošu tehniķu necieņa un nespēja sarunāties situāciju padara vēl nejaukāku. Tās ir sekas tam, ka joprojām no Latvijas nav padzīti Latvijas un latviešu tautas ārējie ienaidnieki – padomju kolonisti un viņu pēcteči.

Saprotam, ka Oļegs ir tikai viens no simtiem tūkstošiem ārējo ienaidnieku Latvijā, bet tik un tā nevēlējāmies šo gadījumu “norīt kā glumu krupi”, tādēļ vērsāmies pie Valsts valodas centra ar sūdzību.

Iesniegumā, kura kopijas nosūtījām arī tieslietu ministram Dzintaram Rasnačam (Nacionālā apvienība) un visām Saeimas frakcijām:

“Lūdzam veikt valsts valodas zināšanu pārbaudi uzņēmumā SIA “Auto 24”, kas ir apdrošināšanas firmas ADB “Gjensidige” sadarbības partneris. Gaidīsim informāciju par pārbaudes rezultātiem un Valsts valodas centra rīcību iespējamo pārkāpumu novēršanai.

Tāpat vēlamies zināt, ko Valsts valodas centrs dara, lai mudinātu valsts vadītājus (deputātus, ministrus, prezidentu) stiprināt latviešu kā vienīgās valsts valodas statusu Latvijā ne tikai uz papīra, bet arī reālajā dzīvē? Cik ilgi latviešiem ir jāsamierinās ar pazemojošo situāciju, kad ikdienā tiekam uzrunāti Latvijas ārējo ienaidnieku lietotajā valodā? Ko Valsts valodas centrs, sadarbībā ar valsts pārvaldes institūcijām, plašsaziņas līdzekļiem, ir plānojis darīt, lai beidzot iemācītu latviešiem nesamierināties ar situācijām, kad viņus uzrunā krieviski vai arī saruna notiek divās valodās?”

Aicinām “DDD” lasītājus rīkoties līdzīgi un neklusēt par ārējo ienaidnieku izlēcieniem.

Sūdzības par Valsts valodas likuma pārkāpumiem iesniedziet:

Valsts valodas centra Valodas kontroles departamentam

Eksporta ielā 6

Rīgā, LV – 1010

e-pasts: info@vvc.gov.lv

Tālr.: 67331814 


« Atpakaļ