Pārdomas pēc pašvaldību vēlēšanām

Onufrijs Gailums

 

Latviskām partijām Rīgas pašvaldību vēlēšanās bija liela iespēja uzvarēt, veidojot vienotu sarakstu. Tad zudumā neietu 3,3% ZZS partijas vēlētāju balsu. Kad viņiem to piedāvāja Nacionālā apvienība un “Vienotība”, ZZS politiķi atteicās, kaut gan nebija cerību, ka pārvarēs 5% barjeru. Arī 2003. gada pašvaldību vēlēšanās, kad ZZS virzīja divus mēra kandidātus, viņi zaudēja. ZZS politiķu tuvredzību izšķīra vēlēšanu rezultātus mums par sliktu. Lai spēcīgu pretinieku spētu uzvarēt, jābūt vienotiem. Uzskatu, ka arī tie pilsoņi, kas nepiedalījās vēlēšanās un sīkpartiju balsotāji, palīdzēja partijai “Saskaņa” uzvarēt.

Nākamajā gadā būs Saeimas vēlēšanas. Lai izvestu valsti no ekonomiskās stagnācijas, jādomā jau šodien. Ar nodokļu celšanu labklājību nevaram sasniegt. Jāatjauno sagrautā rūpniecība, tad būs darbavietas un budžetā pietiks naudas.

Igaunijā rūpniecība dod 35% no IKP, mums tikai 12%. Igauņi jau grib būvēt celulozes rūpnīcu. Kāpēc par to nedomā mūsu politiķi? Lai tauta pastāvētu, jāveicina rasošana un jāuzlabo demogrāfiskā situācija. Tā nevienai valdībai nav prioritāte.

Tie, kas neiet balsot, neko nevēlas mainīt, kaut arī paši kritizē šo varu. Ja paši necīnīsimies, neviens mums labklājību neatnesīs. Zudusi nacionālā pašapziņa, kas var novest arī līdz neatkarības zaudēšanai. Politika nemainīsies, ja nevēlēs tādus, kam  primāra savas tautas labklājība. Eiropas Savienības labklājības līmeni sasniegsim tikai tad, ja būsim vienoti un visi piedalīsimies valsts veidošanas procesā – vēlēšanās.

 

Kauja par Rīgu

 

Rīgā smaga cīņa priekšā –

Jātiek Domes stropā iekšā,

Jāpārņem ir varas stūre,

Jāgrauj korupcijas mūri.

 

Daudzi mūsu vēlētāji

Malā stāv kā vērotāji.

Viņi aplami tā dara –

Palīdz tiem, kam tagad vara.

 

Uzvara jau ir tik tuvu.

Daudziem būtu tas liels guvums.

Šoreiz pieviļ zaļzemnieki,

Par to līksmo pretinieki.

 

Tie, kam lielas ambīcijas,

Taisa daudzas sīkpartijas,

Zinot to, ka netiks iekšā:

Viņiem barjera būs priekšā.

 

Tagad tāds ir rezumējums:

Pretinieku uzveikt spējam –

Pirms sākt smagā kaujā doties,

Vajag spēkiem apvienoties.

 

Onufrijs Gailums

 

Publicēts laikrakstā “DDD” Nr.14(388) (2017. gada 28. jūlijs–10. augusts)


« Atpakaļ