Tiek celta Bābeles torņa Latvijas piebūve

Kā jūs domājat, vai dzeguzēns, kurš ir izšķīlies cielaviņas ligzdā, izpildot noteiktus kritērijus un identificējot sevi ar šo ligzdu, var kļūt par cielavu? Ja to paredz likums, tad izrādās, ka var… Jau 2002. gadā Vaira Vīķe-Freiberga Inteliģences konferencē “Latvija Eiropā” svinīgi paziņoja, ka ar jēdzienu “latvietis” ir jāsaprot ikviens Latvijas pilsonis, kurš identificē sevi ar Latviju. Nu ir aizritējušas divas septiņgades, un vajadzīgā tiesību norma – grozījumi Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likumā – jau tiek nopietni apviļāta Saeimā.

Proti, 26. maijā, otrajā lasījumā, deputātu vairākums atbalstīja A. Judina un L. Čigānes priekšlikumu, lai jebkurš, izpildot noteiktus kritērijus, varētu pārdēvēties par latvieti. Tātad Latvijas pilsoņi bez latviskas izcelsmes, kuri vismaz 15 gadus dzīvo Latvijā, prot valsts valodu un jūtas piederīgi latviešu kultūrai, drīkstēs mainīt savu līdzšinējo tautības reģistrāciju pret ierakstu “latvietis”. Tik vienkārši.

Čigānes–Judina priekšlikums paredz noteikt, ka cilvēks, kuram nav latviskas izcelsmes, var kļūt par latvieti. Piemēram, mamma ir okupācijas laikā iebraukusi krieviete, tēvs ir Krievijas ebrejs un arī neviens no tālākiem senčiem nav latvietis, tomēr – izpildot noteiktus kritērijus (15 gadus dzīvo Latvijā, ir saņēmis Latvijas pilsonību, augstākajā pakāpē prot latviešu valodu un paziņo, ka ir piederīgs latviešu kultūrai) – šāda persona varēs kļūt par etnisko latvieti. Par latvieti – tātad baltu tautas pārstāvi – bez sarežģījumiem varēs pārtapt arī, piemēram, divu kunamu tautas piederīgo pēcnācējs, kurš ar tā saucamajām bēgļu kvotām ir ieceļojis Latvijā, ja vien viņš pacentīsies izpildīt likumā noteiktās prasības. Tā teikt, mūsu tautai tiek gatavota ilgtspējīga attīstība Bābeles tornī…

Feisbukā Saeimas deputāts Jānis Dombrava raksta: “Tas ir murgs, kurš nonivelē izpratni par to, kurš ir piederīgs latviešu tautai. Ja vien 3. lasījumā netiks veikti grozījumi, tad turpmāk jebkurš iebraucējs, kurš izpildīs noteiktus kritērijus, varēs kļūt par latvieti.”

Ar skumjām jāpiebilst, ka ne tādus vien brīnumus visai tuvā nākotnē varētu sagaidīt. Ja Saeima ratificēs bēdīgi slaveno Stambulas konvenciju, jebkurš vīrietis, ja vien viņš sajutīsies un uzvedīsies kā sieviete, ar likuma spēku būs jāgodā par sievieti, nevis par slimu cilvēku. Gluži tāpat sieviete ar laiku drīkstēs juridiski pārtapt par vīrieti…

Vai Saeimas deputātiem, kuru rokas stiepjas pēc balsojuma pogām, vismaz pēdējā brīdī uzdzirkstīs veselais saprāts un atbildības sajūta?

 

Sagatavoja Līga Muzikante


« Atpakaļ