Ķīniešiem jauns plāns

Jānis Rolavs

Anglijā

 

Paruna teic, ka katru likumu varot apiet ar līkumu. Tā arī ķīnieši ir atraduši šādu līkumu. Viņu metode uzturēšanas atļauju ieguvei Latvijā ir četras reizes lētāka par māju pirkšanu, un šī ideja kļuvusi populāra. Iespējams, tas apgāzīs uzskatu, ka Latvijā kaut ko nopirkt var tikai bagāts krievs vai ķīnietis.

Uzturēšanā atļaujas saņemšana, nopērkot māju vai dzīvokli Latvijā par 100 000 latu, daudziem ir dārgs prieks, tāpēc ķīnieši ir atraduši lētāku metodi – uzturēšanās atļauju var saņemt, ja ārvalstnieks iegulda Latvijā reģistrētā firmā 25 000 latu un firma gadā nodokļos samaksā vismaz 20 000 latu. Ja firmas valdē ir vairāki valdes locekļi, tie saņem uzturēšanās atļaujas. Tad nu, lūk, vasarā ķīnieši nodibināja un reģistrēja jaunu firmu “Homespace”. 20 ķīnieši tajā ieguldīja gandrīz 5%, un firma dod iespēju saņemt uzturēšanās atļaujas.

“Homespace” nav tikai firma uz papīra – tai pieder veikals Rīgā, kas atgādinot preču noliktavu, bet ķīniešu mantas esot tādas pašas kā lieltirgotavās.

Iespēja legāli iekļūt Eiropas Savienībā ķīniešiem ir ļoti vilinoša. Tāpēc “Homespace” plāno paplašināt savas noliktavas Latvijā.

“Mēs drīz atvērsim jaunu noliktavu. Mēs negribam nodibināt firmu ar 200 ieguldītājiem. Tur būs citas firmas.” – tā izteicies viens no firmas dalībniekiem Juans Šao (Yan Shao).

Jāatzīst, ka jaunie grozījumi Imigrācijas likumā tikai nedaudz sadārdzinās iespēju tikt pie uzturēšanās atļaujām, taču saglabāsies iespēja dažādām shēmām jeb likuma apiešanai ar līkumu. Latvijai draud nogrimšana sveštautiešu ķetnās.


« Atpakaļ