Sveicam ikvienu, kurš atmostas!

20040629_0001Saruna ar LNF priekšsēdētāju Aivaru Gardu

 

DDD: Jau vairāk nekā 10 gadus jūs esat paudis, ka bez Latvijas deokupācijas un dekolonizācijas latviešu tautas attīstība nav iespējama. Vai, jūsuprāt, apkārtējos notikumos kaut kas ir mainījies? Vai cilvēki beidzot ir sākuši saprast, ko jūs sakāt, bet varbūt saprata jau agrāk, tikai baidījās par to runāt?

Aivars Garda: Man šķiet, ka daļēji varētu būt gan tā, gan tā. Arī agrāk man šie jautājumi likās tik vienkārši kā ābeces patiesība, un es redzēju, ka cilvēkiem – pretiniekiem, ar kuriem diskutēju, arī tie ir skaidri.

Diemžēl latviešos dziļi iekšā slēpjas nodevības gars jeb kangarisms, bailes nostāties pret valdošo politiku. Bet 2000. gadā mūsu valsts valdošā politika bija tāda, ka okupanti ir jāintegrē, kas ir absurdu absurds. Tomēr man ir prieks redzēt, ka tagad cilvēkiem atveras acis un varbūt arī parādās drosme.

DDD: Piemēram, nesen “Neatkarīgajā Rīta Avīzē” lasīju interviju ar kādreizējo diplomātu Valdi Krastiņu. Viņš skaidri pateica, ka ir jāsauc lietas īstajos vārdos: okupācija ir okupācija un kolonisti ir kolonisti, lai kurā paaudzē viņi šeit dzīvotu. Pat šādi cilvēki sāk par to runāt.

A.G.: Jāsaka – ļoti patīkami. Protams, žēl, ka viņš to agrāk neteica, jo tad varbūt daudz kas būtu noticis citādi mūsu valsts politikā, varbūt kādu okupantu daļu mēs jau būtu piespieduši likumīgā veidā izbraukt no valsts. Tomēr, protams, ir labi, ja prāts kaut vai tikai tagad apskaidrojas. Apsveicam ikvienu, kam apskaidrojas prāts!

Avīzes “DDD” 17. numurā bija publicēts Jāņa Medņa raksts “Latvija – neatkarīga, demokrātiska republika, postokoloniāla valsts vai invaderu kolonija?” Pirmo reizi dzirdēju terminu “invaderu kolonija” – tas patiešām attiecas uz Latviju. Tātad Jānis Mednis ir ieguldījis pūles, lai to visu izpētītu, un atzīst, ka mums ir bijusi taisnība. Viņš secina, ka mūsu pareģojumi ir praktiski piepildījušies – divvalodība un kolonisti pamazām iekaro varu.

Lai no kura punkta cilvēks sāk virzīties uz patiesību un taisnīguma izpratni, šajā ceļā posmā mēs viņu sveicam. Jāņa Medņa raksts ir ļoti loģisks. Tas liecina, ka mūsu nepārtrauktais, var teikt, neatlaidīgais darbs 13 gadu garumā ir vainagojies ar kādiem panākumiem. Cilvēkiem sāk atvērties acis, un apziņas sāk apskaidroties. Protams, ir propagandas spiediens no valsts varas puses, no politiķiem, žurnālistiem – it īpaši, žurnālisti (rakstošie, televīziju kompāniju – LTV, LNT, TV3, Latvijas Radio un citi, izņemot “Radio Merkurs”, kuru veido arī Juris Lapinskis) ir nodevīgi. Radio un TV, tautas valodā runājot, cilvēkiem pūderē smadzenes. Katru dienu mēs dzirdam šos melīgos raidījumus – arī radiožurnālista Tomsona vadītos.

DDD: Nez, vai viņš pats tic tam, ko saka, vai arī tā ir viņa viltība?

A.G.: Visticamāk, abi. Tiek realizēts mūsu tautas apstulbošanas plāns.

DDD: Mūsu lasītājs Viktors Ozoliņš atrakstīja, kad pirmo reizi izskanēja Krievijas vēsturnieka izteikumi, – ja Amerika iebruks Sīrijā, tad Krievija okupēs Baltijas valstis. Pēc tam šo ideju atkārtoja Žirinovskis. Vai jūs piekrītat, ka šī situācija arī žurnālistiem bija neizmantota iespēja beidzot valstiskā līmenī sākt runāt par nepieciešamību veikt deokupāciju un dekolonizāciju? Zinot, ka mums ir tik liela piektā kolonna, mēs taču būtībā dzīvojam uz pulvera mucas. Par to jau netika nekur runāts, tikai pasmiets – ko tad Žirinosvskis, nav ko viņu ņemt vērā.  

A.G.: Kā raksta Jānis Mednis rakstā, kuru es pieminēju, mēs jau vēl neesam dekolonizēti. Tātad īstenībā Krievijai nemaz nav jāiebrūk Latvijā – viņi jau sen ir iebrukuši un nav aizgājuši prom. Kamdēļ Krievijai tagad ar militāru spēku te vēl lauzties iekšā?! Uz šādu retoriku var uzķerties vienīgi muļķi. Ne Putins un ne kāds cits to nemaz nedomā darīt Baltijā, un nav arī vajadzīgs. Ja mēs paši esam tik stulbi, ka labprātīgi ar savām rokām atdevām varu okupantiem, palaižot viņus arī pie varas siles, kamdēļ tad te vēl iebrukt?! Tas ir tikai bieds. Tāpēc jau to teica Žirinovskis. Es domāju, ka Krievijai nav nekādas jēgas mūs tagad militāri okupēt. Viņi tikai zaudētu, jo mēs jau esam okupēti.

DDD: Jā, cilvēki teiks – mums ir miers, mums ir labi. Ja kāds jaunietis spiests aizbraukt no Latvijas, jo nezina krievu valodu, tas nekas, jo galvenais, lai nav kara… Šobrīd militāra iebrukuma nebūs, bet kur tad ir apdraudējums? 

A.G.: Apdraudējums ir tas, ka šeit ir kolonisti. Tas, ko sacīja Valdis Krastiņš “Neatkarīgās Rīta Avīzes” intervijā, rakstīja Jānis Mednis “DDD” – apdraudējums ir tas, ka viņu šeit ir ļoti daudz. Viņi ir jādabū prom! Citādi nekas labs ar mums nebūs – ne ekonomiski, ne nacionāli, un mēs kā tauta aiziesim bojā.

 Intervēja Liene Apine


« Atpakaļ