KRIEVIJĀ GATAVO TAUTIEŠU SPECIĀLISTU REPATRIĀCIJAS PROGRAMMU

Laikraksts “DDD” daudzkārt ir rakstījis, ka mums, latviešiem, vajag izmantot Krievijas vēlēšanos repatriēt savus tautiešus. Jo vairāk okupantu aizbrauks no Latvijas, jo labāk! Lai viņi sāktu ilgoties pēc atgriešanās savā etniskajā dzimtenē, ir nepieciešams pamudinājums jeb spiediens no latviešu puses. Izmantojot Krievijas repatriācijas programmu, arī Latvijas valsts var mērķtiecīgi sekmēt atbrīvošanos no kolonizācijas sekām. Fakts, ka Latvijā tik kusli runā par dekolonizācijas procesa uzsākšanu – tātad par to Krievijas tautiešu, kuri šeit ieceļojuši okupācijas gados, un viņu pēcnācēju aizbraukšanas veicināšanu, liecina, ka visus šos gadus mūsu valsts vadībā ir bijuši un vēl joprojām atrodas cilvēki, kas kalpo ne tikai personiskām, bet galvenokārt ārvalstu personāžu interesēm Latvijas teritorijā uzturēt nacionālo spriedzi.

Tikmēr pēdējā mēneša laikā Krievijas resoros pienāk liels daudzums pieteikumu no krieviem, kas savulaik ir pārcēlušies uz dzīvi ārzemēs. Viņi sūdzas, ka vairs nav komfortabli atrasties dažās valstīs, kur tiek pieļauts spiediens uz krieviem Ukrainas kara dēļ. Par to ziņo avīze “Izvestija”, atsaucoties uz Krievijas valdībai pietuvinātiem avotiem.

Kā ziņo “Izvestija”, šo krievu vidū ir daudz augsti kvalificētu speciālistu, kas ir  ārkārtīgi nepieciešami Krievijas ekonomikai.

“Saistībā ar izvērsto spiedienu uz viņiem, no augstas klases ārzemēs dzīvojošu krievu tautības speciālistu puses ir prasība pēc atgriešanās. Šie aicinājumi satur pietiekami masveida raksturu, tāpēc ir radusies ideja par šādu cilvēku, kuri spētu no ārzemēm atvest zināšanas un pieredzi, repatriācijas programmām,” paskaidroja kāds “Izvestijas” sarunbiedrs.

Pēc viņa vārdiem, pieprasījums pēc atgriešanās programmām “tiešām ir”. Arī Krievijas Rūpniecības un tirdzniecības ministrijas preses dienestā apstiprina, ka šādas diskusijas notiek. “Krievijā ir repatriācijas programma, kas darbojas kopš 2007. gada. Šobrīd tiek apspriesta šīs programmas tālāka attīstība un papildu ieguvumi krievu piesaistei – piesaistot augsti kvalificētus speciālistus no dažādām nozarēm,” norāda ministrija.

Krievijas mediji uzsver, ka līdzekļi, kas jau šobrīd pieejami repatriantiem, ir pārcelšanās izmaksu kompensācija, pabalstu izmaksa līdz pusgadam, ja nav ienākumu avotu, un citi sociālie pabalsti.




Publicēts laikrakstā “DDD” Nr.7(501), 2022. gada 8.–28. aprīlis


« Atpakaļ