Liberastu kroplīgās domāšanas bacilis, turpinājums, jeb… KO NEDRĪKST VAIRS TEIKT

Liene Apine


“Politkorektums ir fašisms, kas izliekas par manierēm.” /Džordžs Karlins/

Šā gada pirmajā laikraksta “DDD” numurā publicēts raksts “Liberastu kroplīgās domāšanas bacilis”, kurā atklāta ASV Kongresa iecere veidot “dzimum-neitrālu” valodu un līdz ar to arī domāšanu.

Savas korekcijas izteiksmes un domāšanas brīvībā ievieš ne tikai liberastu vardarbīgie centieni iznīcināt veselīgu un Dabas likumos sakņotu domāšanu, dzīvesveidu un valodu. Atļauto un neatļauto vārdu un izteikumu klāstu papildina arī bēdīgi slavenā kovidkrīze, kas sēj bailes, atņem veselo saprātu pat citkārt šķietami normāliem cilvēkiem. Piemēram, ir skumji, kad sevi par gudriem un kulturāliem cilvēkiem uzskatoši pieaugušie pēkšņi emocionāli tiranizē savus tuviniekus, ar varu liekot vakcinēties jau krietnos gados esošajiem vecākiem, draudot, ka pretējā gadījumā nebūs iespējams tikties ar mazbērniem un mazmazbērniem…

Taču atpakaļ pie valodas kā instrumenta, lai veidotu un vadītu cilvēku domāšanu, pasaules uzskatu.

Džordžam Karlinam (George Carlin (1937–2008) – ASV aktieris un komiķis) 1972. gadā bija slavens skečs “Septiņi vārdi, ko nedrīkst teikt televīzijā” (šoreiz tos publicēšu angliski: shit, piss, fuck, cunt, cocksucker, motherfucker, tits.)Tie visi ir vārdi no fizioloģisko darbību un ar seksu saistītu parādību sfēras, kas ikdienā tiek lietoti kā lamuvārdi. Šodien šie vārdi vairs nešķiet nekas aizliegts, tos dzirdam filmās, reklāmās, ikdienas sarunās, un pat no feisbuka komentāriem tie ne vienmēr tiek dzēsti. Interesanti, kāds būtu komiķa skeča nosaukums šodien? Vai arī  šodien tie būtu tikai septiņi vārdi? Manuprāt, aizliegto vārdu saraksts būtu daudz garāks un bezjēdzīgāks, jo gluži kā Orvela darbā “1984”, arī mūsdienu totalitārisma režīms izmanto valodas ierobežojumus ar mērķi iegrožot cilvēku domāšanu. Ar valodas, tātad – izteiksmes brīvības ierobežojumiem – ir ļoti viegli pieradināt pie pašcenzūras. Vairs nav jāveido speciāli cenzūras biroji (tagad tos laikam sauktu par cenzūras aģentūrām), jo cilvēki jau paši zina, ko drīkst un ko nedrīkst teikt, kā ir vai kā nav jādomā.

Piemēram, ASV izveidotais “Fonds Personas tiesību aizstāvībai izglītībā” (“The Foundation For Individual Rights In Education”, saīsinājumā – FIRE, kas latviski nozīmē “UGUNS”) veicis pētījumu, izveidojot sarakstu ar gandrīz diviem tūkstošiem vārdu un izteikumu, kurus ASV universitātes uzskata par cenzējamiem, bet komentārus, kuros tie tiek lietoti, automātiski dzēš no visām diskusijām. Vairāk par pētījumu un vārdiem, kas pakļauti cenzūrai:

Pētījums pierāda, ka universitātes, cenzējot “Facebook” komentārus, manipulē un mērķtiecīgi veido sabiedrisko domu.

Starp citu, vai zinājāt, ka feisbuks ir izstrādājis jaunus “Covid-19” noteikumus? Atzīšos: pati tos izlasīju tikai tagad, lai gan to īstenošanu dzīvē manīju jau iepriekš (piemēram, sākotnēji nevarējām saprast, kādēļ netiek pieņemts laikraksta “DDD” maksas reklāmas pieteikums. Vēlāk uzzinājām, ka “pie vainas” mūsu teiktais, rakstītais par kovidkrīzi). Ko nosaka “Facebook” “Covid-19” noteikumi? Direktīva-cenzūrnoteikumi noteic:

“Kad cilvēki visā pasaulē saskaras ar bezprecedenta sabiedrības veselības ārkārtas situāciju, mēs vēlamies pārliecināties, ka mūsu politika palīdz aizsargāt cilvēkus no kaitīga satura un jauna veida ļaunprātīgas izmantošanas, kas saistīta ar COVID-19 un vakcīnām.”

Principā “Facebook” administrācija pasaka: mēs dzēsīsim visu, kas tiks uzskatīts par kovidkrīzi apšaubošiem izteikumiem. Vai tas nav “vecais labais” fašisms, totalitārisms, kas pakļauj cenzūrai jebkādu cilvēku vēlmi izzināt patiesību un apšaubīt valdošo politiku?

Atšķirībā no aktiera, komiķa Džordža Karlina, es minēšu tikai piecas lietas ko, manuprāt, nedrīkst rakstīt, lai publikācija netiktu dzēsta no “Facebook”. Esmu pārliecināta, ka to ir daudz vairāk.

  1. Nedrīkst likt domāt, ka COVID-19 ir cilvēka radīts vīruss, ka tas ir bioinženierijas produkts – tātad “bioierocis”. Atļauts tikai teikt, ka vīruss ir pētīts un, iespējams, noplūdis no laboratorijas.
  2. Nedrīkst apšaubīt vakcīnu drošību un vakcinēšanās procesu kā glābiņu cilvēcei. Ja izteiksit varbūtību, ka vakcīnas vai kāda no to sastāvdaļām ir “toksiskas” vai “indīgas”, jūsu teiktais tiks cenzēts. Var gadīties, ka tiks dzēsts pat neitrālāks izteikums: “Vakcīnas ir kaitīgas, bīstamas.”
  3. Aizliegts arī apgalvot, ka “dabiskā imunitāte” pēc inficēšanās ar Covid-19 ir drošāka nekā pēc vakcinēšanās iegūtā. Kādēļ? Tādēļ, ka “Facebook” vēlas, lai jūs vakcinētos.
  4. Nedrīkst apšaubīt Covid-19 oficiālo statistiku un tā saucamo “kumulatīvo” rādītāju, kuru neviens nevar izskaidrot, bet kas ir pamatā valdības pieņemtajiem lēmumiem par ierobežojumiem. (Lūgums nemeklēt nekādu loģiku šajos lēmumos, jo pasaules lielvaru loģiku raksturo totāls loģikas trūkums.)
  5. Arī šaubas par masku efektivitāti un izolācijas nepieciešamību tiks uzskatītas par viltus ziņām. Principā cenzēts tiks viss, ko feisbuka “stukači” uzskatīs par “labas veselības prakses apšaubīšanu”.

Šim sarakstam varētu vēl pievienot arī ar kovidkrīzi nesaistītus vārdus un izteikumus, kuru parādīšanās “Facebook” publikācijā vai kādā komentārā nepaslīdēs garām nepamanīta. Fašistisko cenzoru uzmanību piesaistīts vārdi: “žīds”, “melnais”, “pederasts” u.c. Arī teikt, ka ir tikai divi dzimumi (vīriešu un sieviešu), nedrīkst. Principā viss, ko veselīgi domājošs, pēc Dabas likumiem dzīvojošs normāls cilvēks līdz šim ir uzskatījis par NORMĀLU, konsekventi kļūst par cenzējamu un vardarbīgi ierobežojamu viedokli.


Publicēts laikrakstā “DDD” Nr. 10(480) (2021. gada 21. maijs–3. jūnijs)


« Atpakaļ