10% krievvalodīgo neko nesaprot latviski

No Latviešu valodas aģentūras pētījuma “Valodas situācija Latvijā: 2010−2015” izriet, ka 25 gadus pēc neatkarības atjaunošanas Latvijā ir saglabājusies aptuveni 8−10% liela krievvalodīgo daļa, kas nemaz nezina latviešu valodu. Savukārt vairāk nekā puse no krievvalodīgajiem – aptuveni 56% − latviešu valodu nezina labā līmenī.

Latviešu valodas aģentūra skaidro, ka 1989. gadā latviešu valodu prata vien 23% Latvijā dzīvojošo cittautiešu, uzsverot, ka situāciju izdevies uzlabot, lielā mērā pateicoties mazākumtautību izglītības procesa attīstībai 1995., 1998., 2004., 2008. gadā, panākot to, ka jaunieši labāk vai sliktāk, bet latviešu valodu pārzina. Komentējot pētījuma rezultātus, šī ziņa tiek uztverta kā ārkārtīgi pozitīva.

 

 

Konkurence un lojalitāte: nacionālās problēmas Latvijā

 

Saruna ar Latvijas Nacionālās frontes priekšsēdētāju Aivaru Gardu

 

Latvieši tiek izkonkurēti

 

DDD: Nesen televīzijā, kad Latviešu valodas aģentūra bija prezentējusi savu pētījumu “Valodas situācija Latvijā: 2010−2015” Saeimā, kāds politologs atzinīgi izteicās, ka krievu bērni, kas tagad beiguši skolas, ļoti labi zina latviešu valodu un veiksmīgi spēj konkurēt ar latviešiem darba tirgū. Vai mums būtu par to jāpriecājas?

Aivars Garda: Zīmīgākais bija tas, ka šis latvietis, politologs, to pateica ar tik milzīgu gandarījumu… Viņš priecājas, ka okupantu bērni ļoti veiksmīgi konkurē darba tirgū. Protams, politologs nelietoja vārdus “okupantu bērni” – tā saku es.

Gribu uzsvērt, ka mums, latviešiem, vajadzētu justies saliedētiem savā starpā, lai savu darba tirgu aizsargātu. Nekādā gadījumā nebūtu jāpriecājas, ka kaut kādi okupantu bērni konkurē ar mums darba tirgū. Tāpēc, ka viņi izkonkurē mūs, mums ir jābrauc ārā no savas valsts. Kur šeit ir loģika? Saskatu tādu kā mūsu tautas labprātīgu došanos nāvē. Ar tādiem uzskatiem kā šim politologam dzīvo daudzi. Un tādi spriedumi latviešiem tiek iepotēti – arī jauniešiem.

Reālajā dzīvē notiek tā, ka latviešu jaunietis aiziet pieteikties darbā, bet viņu nepieņem tāpēc, ka viņš nezina krievu valodu. Jaunietim nemaz nebūtu jāzina krievu valoda mūsu valstī, taču viņa vietā paņem okupantu bērnu, kuram krievu valoda ir dzimtā un kurš daudzmaz skolā ir iemācījies runāt arī latviski.

Neesmu pret to, ka latvieši mācās krievu valodu. Tomēr tad būtu jāveic likumīga Latvijas dekolonizācija vai jāpanāk okupantu miermīlīga aizbraukšana Krievijas imigrācijas politikas ietvaros. Tad okupantu īpatsvars Latvijā būtu līdz 10 procentiem. Tad, jā, mēs varētu mācīties, kādas svešvalodas vien gribam, nevis kā tagad – darba tirgū vardarbīgi tiek uzspiesta krievu valoda.

DDD: Tātad latviešu bērni nespēj konkurēt darba tirgū, bet par to šis politologs nebēdājas…

A.G.: Šajā sakarā es aicinu mūsu tautiešus, kuri lasa “DDD”, konsekventi iesaistīties, kad vien iespējams, ar šādiem politologiem diskusijās – vajag paskaidrot, ka mums tas nav pieņemams. Iedomājos, cik dīvaini – šis politologs slavē to, ka tagad okupantu bērni konkurēs ar mūsu bērniem! Vai tad viņš neredz, kā ir Rīgas domē, kur okupanti konkurē ar mums, latviešiem? Okupantu partija, kas tika ievirzīta Rīgas domes priekšgalā, pilnīgi atklāti ņirgājas par opozīciju, bet opozīciju veido valdībā pie varas esošie latvieši – “Vienotība”, “VL-TB/LNNK”… Vai tad viņi neredz šīs kaitīgās domāšanas sekas Rīgas domē? Un, ja tā turpināsies, tas var notikt arī visas Latvijas mērogā.

Ļoti daudzi latviešu politiķi un politologi dzied tikai vienu meldiņu: tas ir labi, ka okupanti tagad iegūs pilsonību… Jājautā, vai viņi ir idioti, ja nesaprotot, ka rok kapu paši sev un, pats galvenais – mūsu tautai? Paši sev, ja grib, lai rok, bet ne tautai.

 

Lojāls – ar pigu kabatā

 

DDD: Tas, ka Latvijā tiek atstāti okupanti un viņiem ļauj konkurēt ar latviešiem, ir pretēji Satversmes būtībai, jo Latvijas valsts ir dibināta, lai latviešu nācija spētu sava valstī attīstīt savu, nevis okupantu kultūru.

Aivars Garda: Protams. Kad dzirdu un redzu to, kas patiesībā notiek, man gluži vienkārši trūkst vārdu. Mūsu tauta šobrīd ir tik apātiska pret visu, ka dažkārt nolaižas rokas. Liekas, vairākumam latviešu kļuvis viss vienalga.

DDD: Vai latviešu valodas iemācīšanās liecina par okupanta lojalitāti?

A.G.: Kādreiz bija tāds teiciens: “Lojāls – ar pigu kabatā.” Kad bijām zem krievu varas, tad, protams, latvieši rādīja “pigu kabatā”. Mēs visi pratām krieviski, gluži tāpat tagad šie okupanti iemācās latviešu valodu. Bet rezultāts? Kā Ušakovs – ieguva pilsonību, iemācījās latviešu valodu, pēc tam aizskrēja nobalsot pret latviešu valodu. Viņš taču bija kopā ar mūsu ienaidniekiem, tātad ir mūsu ienaidnieks. Un ar tādiem brāļojas tādi kā “Gods kalpot Rīgai” – pavisam godu zaudējuši latvieši. Kaut gan grūti pat spriest, kuri no viņiem ir vairāk godu zaudējuši – “Gods kalpot Rīgai”, “Vienotība”… Latvieši, kas ir šajās partijās, uzvedas pavisam jocīgi, nesaprotami – ne tā, kā latvietim vajadzētu.

DDD: Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis uzsver, ka šobrīd valstij nav instrumentu, kā panākt, lai skolās nestrādātu valstij nelojālas personas, tāpēc ministrija izstrādājusi grozījumus Izglītības likumā, kas noteiks skolu direktoriem pienākumu pārtraukt darba attiecības ar pedagogu, kurš nav lojāls Latvijai vai neaudzina skolēnus kā Latvijas patriotus. Oktobra sākumā valdība šos grozījums atbalstīja. Lai izmaiņas likumā stātos spēkā, tās vēl būs jāapstiprina Saeimai. Saskaņā ar grozījumiem, ja pats skolas direktors tiks atzīts par nelojālu vai Izglītības kvalitātes valsts dienests viņa darbu atzīs par neapmierinošu, skolas dibinātājam (visbiežāk pašvaldībai) būs jāatlaiž direktors.

A.G.: Nav zināmi vēl kritēriji, pēc kuriem vērtēs lojalitāti, bet visi tagad jau šūmējās, ka tā nevar… Protams, mēs, “DDD” veidotāji, uzskatām, ka gandrīz visi okupantu skolotāji ir nelojāli. Ja viņi būtu lojāli, tad parādītu to kaut vai tādos gadījumos kā valodas referendums, kad visiem krievu skolu pedagogiem vajadzēja sacelties pret Lindermanu, Ušakovu, bet tā nenotika. Mēs neko nezinām, ko darīja šie skolotāji – visticamāk, balsoja pret latviešu valodu.

DDD: Vismaz lielākā daļa.

A.G.: Jā, piekrītu − lielākā daļa. Taču, ja jau tu esi lojāls latviešu tautai un valstij, tad parādi savu lojalitāti ar savu balsi – kā tad citāti vari to apliecināt! Pasaki, ka esi pret Ušakovu, pasaki, ka esi pret Lindermanu, pret 9. maija svinībām u.tml. Tātad uzstājies aktīvi – parādi sevi, lai latvieši varētu novērtēt.

Jautājums par lojalitāti ir interesants. Ja viss būtu izdarīts tā, kā vēlas LNF, okupanti tiktu aizvākti no Latvijas – vienalga, vai tā būtu likumīga izraidīšana vai atsaukšanās uz Krievijas prezidenta aicinājumu tautiešiem labprātīgi braukt mājās, palīdzot viņiem ar finansēm (uzskatu, ka tagad ir jāizmanto šī izdevība bez strīdēšanās, galvenais dabūt viņus ārā no mūsu zemes) –, tad Šadurskim nevajadzētu tramdīt nelojālus skolotājus. Ja tiktu veicināta okupantu izvākšanās, Latvija rīkotos saskaņā ar Saeimas deklarāciju par Latvijas okupāciju. Un īstenībā tikai tad mūsu politiķi būtu lojāli Latvijas valstij, ja viņi ievērotu šo Deklarāciju. Bet, vai ministrus, Ministru prezidentu, Valsts prezidentu, Saeimas priekšsēdētāju tagad varam uzskatīt par lojāliem Latvijas valstij, ja viņi nerealizē dzīvē Saeimas deklarāciju par Latvijas okupāciju, kas ir obligāts, valsts pamatlikuma akts?

Kāda bijusī Saeimas priekšsēdētāja, kad reiz satikāmies vienā intervijā, atļāvās man teikt, ka Deklarācija par Latvijas okupāciju bijusi domāta ielikšanai galda atvilktnē kā nerealizējama, kas vienkārši bija tikai jāpieņem. Absurds. Šadurski šajā gadījumā es nenosodu, ka viņš grib tramdīt okupantu skolotājus. Lai tramda – viņi to ir pelnījuši! Bet viņam ir jāatzīst, ka pats ir nelojāls Latvijas valstij, tāpat viņa partijas biedri, jo neveicina okupantu aizvākšanos. Arī ģenerālprokurors ir nelojāls, jo viņš neierosina lietu. Krimināllikuma 319. pants paredz kriminālatbildību valsts amatpersonas noziedzīgas bezdarbības gadījumā. Es uzskatu, ka Saeima un valdība parāda noziedzīgu bezdarbību, neīstenojot Deklarāciju par Latvijas okupāciju.

DDD: Turklāt 2005. gadā Saeima pieņēma vēl vienu konstitucionālo aktu – Deklarāciju par Latvijā īstenotā PSRS totalitārā komunistiskā okupācijas režīma nosodījumu, kurā tiek uzdots Ministru kabinetam noslēgt līgumu ar Krieviju arī par okupantu repatriācijas veicināšanu.

A.G.: Lūk, tas viss ir jādara. Kur skatās ģenerālprokurors? Īstenībā viņš pats būtu jāsauc pie atbildības par noziedzīgu bezdarbību, ko parāda, neierosinot attiecīgās lietas. Noziedzīga bezdarbība ir arī Drošības policijas amatpersonām. Atļaujos teikt, ka Drošības policija ir nelojāla Latvijas valstij un mūsu tautai. Piekrītu, tā ir lojāla valsts varai, bet ne valstij. Latviešu tautai ir jābūt vienotai ar valsti. Latviešu tautas valstij ir jāatbalsta latviešu tautas intereses. Drošības policija nerealizē šīs intereses. Tā vietā kādai žurnālistei, kura interesējās par LNF darbību, Drošības policija atbild, ka uzrauga mūs. Man ir jāpasmaida – mēs jau arī Drošības policiju uzraugām. Protams, ne ar tādām metodēm kā viņi mūs. Varu teikt, ka agri vai vēlu, bet neizbēgami būs tā, ka cilvēki ar tādu domāšanu kā mums nomainīs šo varu – obligāti. Nevaru pateikt, kad tieši, bet tas noteikti notiks.

Cilvēki ar tādu domāšanu kā mums sauks pie atbildības gan šīs valsts varas pārstāvjus, gan Drošības policijas darbiniekus, gan ģenerālprokuroru, kuri pieļāva noziedzīgo bezdarbību. Mēs pārstāvam nākotni – Jauno Pasauli. Un šī Jaunā Pasaule iestāsies – noteikti. Mēs to gaidām un mēģinām tuvināt, paužot uzskatus, kas ir tiesiski pareizi. Neviens nespēs izvairīties no atbildības, aizbēgot uz citu valsti, jo Jaunā Pasaule būs iestājusies visā pasaulē. Liberāļi ir satraukušies par ASV prezidenta kandidāta Trampa solījumu tiesāt H.Klintoni par viņas pastrādātajiem noziegumiem. Viņi ir pieraduši tikai pie politiskas, bet ne kriminālas atbildības, tāpēc tā baidās.

 

Pateikts jau priekšā: jāatbrīvojas no okupantiem!

 

DDD: Valdošā elite sevi sauc par tiesiskuma koalīciju…

Aivars Garda: Kāds viņiem ir šis “tiesiskums”? Kāpēc netiek pildīta Saeimas deklarācija par Latvijas okupāciju, ja koalīcija ir tik tiesiska? Nacionālās apvienības izvirzītais tieslietu ministrs – kur viņš ir bijis vairākus gadus, kāpēc nedzirdam viņa balsi par šo problēmu? Nacionālā apvienība it kā pārstāv mūsu intereses, taču aizbildinās, ka balsis dabūjusi tikai tik, cik ir, tāpēc klusē. Mazs balsu skaits jau nenozīmē, ka ir jāklusē. Labi, atzīstu, ka tādā gadījumā, nevar panākt neko daudz, bet tev ir jārunā. Un nav tāpēc jāparaksta uz četriem gadiem valdības līgums, ar kuru esi tā sasaistīts, ka par šiem jautājumiem tev aizliedz pat ierunāties. Kam tad tāds “nacionālais spēks” ir vajadzīgs – tikai formas pēc?

Tomēr vēlēsim, lai Šadurskim veicas ar okupantu skolotāju tramdīšanu – tas ir labi.

DDD: Bet jānovēl viņam pašam arī kļūt lojālākam pret latviešu tautu. Runājot par Saeimas deklarācijām, gribētos uzslavēt Nacionālo apvienību par to, ka šī vienīgā no visām partijām realizē Saeimas deklarāciju par latviešu leģionāriem Otrajā pasaules karā. Nacionālās apvienības politiķi izrāda godu leģionāriem.

A.G.: Arī ne visi – ministri šogad nepiedalījās 16. marta gājienā.

DDD: Tomēr partija kopumā iestājas par šo Deklarāciju.

A.G.: Jā, par to viņi ir jāpaslavē. Tā teikt, bērniņš paspēris mazu solīti – paslavēsim; spers varbūt otru solīti – atkal paslavēsim…

DDD: Jā, un tā uz priekšu − varbūt tā var pamudināt izpildīt arī pārējās deklarācijas.

A.G.: Runājot vēl par okupantiem, kuri iemācās latviski un iegūst pilsonību, – viņi ir ar “pigu kabatā”, kā mēs bijām ar “pigu kabatā” PSRS laikos. Un nav nekādu rožainu ilūziju, ka viņi būs mums, latviešiem, patiešām draudzīgi. Draudzīgi ir tikai daži – cik uz rokas pirkstiem var saskaitīt. Ja būtu vairāk, tad, kā jau teicu, viņi sevi parādītu, protestētu pret okupantu pretlatviskajām aktivitātēm, bet šādu gaišu balsu pietrūkst.

Es kādreiz domāju un cerēju, ka varbūt atjēgsies Sarmīte Ēlerte, kuru okupanti “apceļ” Rīgas domē. Agrāk viņa bija liela cīnītāja, sorosiete, kas iestājas, ka okupantiem ir jādod tiesības. Kur viņa tagad ir, kad skaidri uz savas ādas jūt, kas notiek? No viņas ir novērsušies gan latvieši (neievēlot vairs Saeimā), gan arī okupantiem tā nav vajadzīga. Kam okupantam cienīt tādus? Ja pats sevi cienīt neproti, kāpēc lai tevi cienītu citi? Šādi politiķi dabū belzienus no okupantiem citu pēc cita – vienalga neatjēdzas. Ir pateikts priekšā tik elementārs gājiens – atbrīvoties no okupantiem…

DDD: …turklāt pavisam tiesiski!

A.G.: Jā. Piekrītu, ja Saeima tagad pieņemtu Dekolonizācijas likumu, Krievija sāktu bļaut − bet tikai bļaut. Tas, ka Krievija tādēļ uzbruktu, ir pilnībā neiespējami. Okupanti pabrēkātu, bet Krievija tikai formas pēc viņus aizstāvētu. Īstenībā Krievijai pašai ir vajadzīgi savi tautieši. Gandrīz katrā krievu valodā iznākošajā preses izdevumā, katrā numurā ir aicinājums doties uz kādu Krievijas reģionu, kur dod pabalstus. Mūsu valdībai tikai vajadzētu arī viņus pabalstīt, lai brauc projām, un tas būtu daudz lētāk nekā maksāt okupantiem pensijas. Tātad Latvija varētu okupantus arī finansiāli atbalstīt, lai brauc projām.

DDD: Vēl ir iespējams runāt arī ar ASV. NATO šobrīd pastiprina bruņojumu Latvijā, jo saprot, ka piektā kolonna ir nostājusies Krievijas pusē − tas pastiprina NATO spriedzi. Lūk, ASV varētu paņemt kādu daļu okupantu pie sevis – okupanti taču gribētu braukt uz labāku dzīvi.

A.G.: Ja viņi grib doties uz ASV, kāpēc gan ne. Katrā ziņā ASV un ES nedrīkst mums traucēt atbrīvoties no okupantiem, ko tās visu laiku ar saviem muļķīgajiem padomiem ir darījušas. Mums nav vajadzīgi amerikāņu un ES nepiemērotie ieteikumi. Ja viņi beidzot dos tik prātīgu padomu, ka vajag atbrīvoties no okupantiem, – mēs, protams, to pieņemsim.

DDD: Taču bēdīgi slavenais Amerikas latvietis, kurš uzdienējies par Eiropas Padomes cilvēktiesību komisāru, atbrauc uz Latviju un norāda, ka mūsu valstij esot jāiejaucas gadījumos, kad vecāki vēlas savu bērnu saglabāt kā nepilsoni, nevis pieņemt Latvijas pilsonību. Tātad okupantu atvases jāvelk iekšā pilsonībā ar varu?

A.G.: Nu, ja Muižnieks gribētu likvidēt nepilsoņu institūciju tādā veidā, kā to iesakām mēs – izraidot viņus ārā no mūsu zemes, tad viss būtu pareizi. Bet, ja viņš domā iefiltrēt viņus Latvijā − tā tik tiešām ir pastiprināta piektās kolonnas iefiltrēšana mūsos, un nākamais solis būs tāds, ka viņi pārņems varu Saeimā, ko tad?

DDD: Tāds kā Nils Muižnieks darbojas kā Krievijas aģents.

A.G.: Neapšaubāmi, manuprāt, viņš ir nelojāls mūsu valstij. Viņš kā latvietis nodod savu tautu.

DDD: Pēc manām domām, visiem, kuri strādā Eiropas Savienības struktūrās, jābūt lojāliem pret visām dalībvalstīm.

A.G.: Jā, bet viņš ir nelojāls Latvijai. Un iznāk, ka visi nelojālie ir savstarpēji apvienojušies, paši neapzinoties, ka ir nelojāli un dodas politiskā pašnāvībā.

 

Intervēja Līga Muzikante

 

Intervija publicēta laikrakstā “DDD” Nr.20(371) (2016. gada 21. oktobris–3. novembris)


« Atpakaļ