Padomju laika sindroms “Ventas Balss” redakcijā

Modra Kalna

Ventspilī

 

Ventspils laikraksta “Ventas Balss” galvenā redaktore Gundega Mertena ir uzrakusi “Ventas Balss” interneta portāla forumā uzpeldējušu jau vecu (17.08.2011.) kādas Genovevas ierakstu “Kāpēc latvieši ar krieviem runā krieviski?” un uzsākusi savā avīzē saviem lasītājiem “dzīt apziņā” padomju laika ideoloģiju.

Lūk, ko viņa raksta: “Muļķa jautājums, bet uz jebkuru jautājumu, pat uz vismuļķīgāko, ir atbilde. Pareizi dara, ka runā krieviski. Personīgi es arī ar krieviem cenšos runāt krieviski, lai neizmirstu valodu, kura mums ikdienā ir vajadzīga un būs vajadzīga. [..] Lai kādus likumus radītu likumdevēji un lai kādu politisko gaisotni ap valodu jautājumu taisītu politiķi, krievu valodas zināšanas palīdz strādāt, palīdz atrast darbu, palīdz saprasties ar cilvēkiem līdzās un tā joprojām. [..] Pārdevējs veikalā runās tajā valodā, kuru nosaka klients, nevis likums. [..] Skolās būtu ļoti cītīgi bērniem jāmāca krievu valoda… [..] Bez angļu valodas Latvija var iztikt, bez krievu valodas nevar. To vienreiz vajadzētu saprast un nopietni attiekties pret krievu valodas apguvi.”

Tas nu būtu pietiekami, lai saprastu šīs biedrenes Mertenas sludināto ideoloģiju (biedrs būtībā ir cildens jēdziens, un ikviens varētu būt lepns, ja uz cildenu mērķi ejošs ceļinieks viņu (blakusgājēju) uzrunātu par biedru, bet šis diemžēl nav tas gadījums).

Tas viss jau ir bijis – esam izgājuši padomju režīma 50 okupācijas gadu rusifikāciju, kas diemžēl daudzu latviešu apziņās savu ir paveikusi. Bet tas, ka tik būtiska plašas saziņas līdzekļa pārstāve, kāda ir laikraksta galvenā redaktore, vēl šodien (vairāk nekā 20 gadus pēc Latvijas neatkarības it kā atjaunošanas) nav sapratusi, ka ir jāaicina latviešu tauta panākt okupācijas seku likvidāciju (ja jau reiz bija okupācija), nevis joprojām savā avīzē publiski jāaicina sava tauta uz rusifikāciju, – tas nu nekādi nav “sagremojams”.

Viens otrs nacionālpatriots arī uzskata, ka krievu valodu vajagot zināt, bet motivē, ka ir jābūt “lietas kursā”, ko perina okupanti, – to vēl var saprast. Bet tas, ka ir jāmācās krievu valoda, lai mēs savā zemē sadzīvotu ar okupantiem, nevis tos patriektu, un to vēl sludina masu medijs, – tas nu ir par traku!

Šī biedrene Mertena (pēc pašas reprezentēšanās, par patiesu biedru vai kundzi viņu nenosaukt) ar šādu padomju rusifikācijas ideoloģiju taču skalo smadzenes latviešiem Ventspilī – “pilsētā ar rītdienu” – pilsētā ar okupantu rītdienu.

Jā, latviešiem Ventspilī rītdienas nav. Un, kā redzamas, nav jau arī šodienas. Okupanti tur tiek saudzēti – lai nedod Dievs, uz viņu pusi nospļauties! Toties latviešiem var kraut draņķi uz galvas, cik uziet, turklāt ar pilsētas galvenā masu saziņas līdzekļa atbalstu. Nožēlojami!

Lūk, daži komentāri no minētā foruma. Komentāros sevi ir parādījušas jau daudzas sapostītas apziņas, bet, protams, ir arī normāli domājoši cilvēki, un tas priecē, jo Ventspils pusē tas nav raksturīgi…

 

Ventspilnieku komentāri

 

Ventspilnieks: Latvieši vispār ir izmirstoša suga (..) kāda starpība kādā valodā kurš runā? Patriotisms? Latvijā kā tāda vairs neeksistē, un cik daudz šeit vispār ir tie latvieši? [..]

Janka: Visi augstāk esošie komentētāji ir pārkrievošanas upuri un būtībā nelojāli Latvijas valstij.

Sesija: Savu dzimteni un valodu cienu un netaisos ar viņiem runāt krieviski, kaut protu un saprotu! Un saviem bērniem ieaudzinu mīlestību pret savu zemi!
Kad Latvija ieguva neatkarību, pilnīgi visus krievu virsniekus ar ģimenēm vajadzēja izsūtīt uz Krievzemi, no kurienes nākuši!

Pavariņš: [..] mums ir tikai jāapzinās pavisam vienkārša lieta, esam latvieši un dzīvojam Latvijā, un vienīgā vieta kur varam sargāt un attīstīt savu valodu, tā ir Latvijas teritorija…

Gdd: Tā Ventspils ir riktīga slāvu pilsēta! Otra Daugavpils – tas tiesa. Pirms ierados dzīvot Ventspilī (uz noteiktu termiņu), domāju, ka te dzīvo latviski ventspilnieki. Bet izrādās tieši pretēji – krievi šeit no latviešu valodas praktiski nesaprot PILNĪGI neko (izņemot retu procentu), bet paši Ventspils latvieši ir galīgi pārkrievojušies un bez jebkādas cieņas un lepnuma par savu tautību, valodu.

Vismaz es, cik dzīvoju šajā slāviskajā Ventspilī (ceturtais gads), ne reizi ar krievu neesmu runājis krieviski (kaut gan dzīvoju Pārventā). Arī pārdevējām, kas pirkuma summu nosauc krieviski, es latviski pārprasu: “CIK, CIK?” Ja nespēj “izspļaut” summu latviski, tēloju, ka nesaprotu. Vārdu sakot, radu problēmas slāvietēm.

Seja:Kāpēc man ar viņu runāt krieviski un (..), lai tikai ar viņiem sadzīvotu? To tik viņi grib, un lielākā daļa latvieši arī tā dara! (..) Problēmas – paši jau radām tās problēmas, ļaujot sevi apcelt no krievu puses! Pasakiet, kāpēc melnais, tik tikko iebraucis LV, jau grib mācīties valodu? Bet krievs, redz, negrib! Laikam tā tāda slāvu stratēģija – kur dzīvo tur ir dzimtene?

Atbildību vajadzēja un vajag uzņemties tiem cilvēkiem, kas vadīja valdību 90-to gadu sākumā un pēc tam. Kāpēc nelika krieviem braukt prom? [..]

To: ja viņš ir atbraucis uz Latviju, tā ir viņa problēma, kā sazināties. Lai ņem tulku, vai vārdnīcu līdzi.


« Atpakaļ